Hlavní navigace

14nm mobilní čipy Intelu mají zpoždění. Firma přebere zpět výrobu Atomů SoFIA

26. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Čipy Bay Trail nejsou vůbec špatné procesory (vzhledem k ceně a spotřebě), nicméně na trhu se pohybují už déle než rok. Možná si vzpomínáte, že podle zpráv z loňského roku měly být již touto dobou nahrazovány 14nm potomky, čipy Cherry Trail. To ale očividně nevyšlo. Kolem tohoto kódového označení bylo od té doby až podezřelé ticho, nicméně to neznamená, že by Intel Cherry Trail zrušil. Plány, které Intel odhalil na konferenci s finančními analytiky, příchod těchto čipů oficiálně potvrdily. Vypadá to ale, že celá rodina 14nm mobilních čipů nabrala výrazné zpoždění.

Roadmapa čipů s „velkými jádry“, tedy Broadwellu a Skylaku, pro nás už není překvapením, zajímavé jsou ale roadmapy pro mobilní oblast, které Intel představil. Jak můžete vidět na slajdech, Bay Trail zůstane v nabídce i v roce 2015, a to jak v levnějším, tak v dražším segmentu zařízení. Až někdy během roku (pravděpodobně v jeho druhé polovině) má přijít už 14nm Cherry Trail. Slajd potvrzuje, že architektura CPU v tomto SoC nese označení Airmont, nevíme ale, jaké změny to znamená oproti současnému Silvermontu.

Paralelně bude Intel v roce 2015 dál nabízet 22nm čipy Moorefield. Ty patří do kategorie určené spíše pro telefony (odlišují se od Bay Trailu tím, že vůbec nepodporují paměti DDR3 a používají integrované GPU PowerVR), i když se objevují i v tabletech (viz například Nokii N1). Následníkem této linie bude zřejmě rodina čipů označená Broxton. Ta má být vyráběna na 14 nm jako Cherry Trail, přijde ale až v roce 2016. Zajímavé je, že Broxton bude zřejmě používat jinou architekturu CPU, nazvanou Goldmont, možná optimalizovanou na nižší spotřebu. Bohužel netušíme, zda představuje proti Airmontu „paralelního“ sourozence, nebo jde již o novou generaci následující po Airmontu.

Roadmapy Intelu (2014 Investor Meeting)

Roadmapy Intelu (2014 Investor Meeting)

 

SoFIA: cesta do cizích továren a zase zpátky

V plánu můžete vidět také několik čipů označených SoFIA. To jsou Atomy s jádry architektury x86, které ale nebudou vyráběny přímo ve fabrikách Intelu, ale v nezávislých výrobnách, údajně u TSMC na 28 nm. Zároveň mají tyto čipy být levnější a také přinést nižší dodatečné náklady co se týče ostatních komponent přístroje. Zařízení se současným Bay Trailem jsou totiž na výrobu celkově dražší než tablety s čipy ARM. SoFIA má tuto nevýhodu eliminovat a umožnit Intelu na tomto poli soutěžit i bez vysokých subvencí, které firmu stojí miliardy.

Příští rok by se měly objevit tři takové čipy: dvoujádro s integrovaným 3G a dva čtyřjádrové čipy, jeden s 3G, druhý s LTE. Atomy SoFIA by měl navrhovat jak Intel, tak jeho smluvní čínští spojenci SpreadtrumRockchip. Bohužel není úplně jasné, který čip bude čí. Podle ZDNet je čtyřjádrová verze s 3G od Rockchipu a čtyřjádro s LTE od Spreadtrumu, zatímco dvoujádrová SoFIA je čistě od Intelu (to by mělo sedět s tím, co tvrdily starší informace, takže možná nejde jen o odhad na základě umístění log těchto firem ve slajdu).

Intel Atom Z3740

V roce 2016 má ale nastat docela paradoxní věc. Výroba v cizích továrnách má být opět opuštěna a SoFIA se přesune na 14nm proces Intelu. Na něm mají vznikat čtyřjádrové čipy s LTE, a to zřejmě jak pro telefony, tak pro tablety a jiná mobilní zařízení („MID“). Proč tomu tak bude? Odpověď by mohla být v oněch integrovaných modemech, které byly původně vyvíjeny Infineonem, než tuto divizi Intelu prodal. K jejich výrobě (zejména asi kvůli analogovým částem) se zřejmě 22nm proces Intelu nehodí a až 14nm proces je pro ně způsobilý. Výroba řady SoFIA mimo Intel byla tedy asi jen dočasným řešením. Také to ale asi usnadnilo přechod na architekturu x86 oběma čínským partnerům.

 

 

Mimo Broadwell a Cherry Trail by se měl příští rok začít prodávat ještě jeden 14nm čip. Podle dosavadních zpráv má totiž z tohoto procesu pocházet také lowendový Braswell, což bude SoC „Atomového“ typu navazující na čipy Bay Trail. Na rozdíl od těch ale bude určen jen pro levné desktopy a podobná určení, nikoliv pro tablety (kde bude náhradou za Bay Trail rodina Cherry Trail). Nedávno jsme zde měli slajdy, které uvedení Braswellu kladly do první poloviny roku 2015, materiály pro analytiky nicméně tento čip udávají až na druhou polovinu roku. I tak to ale Intel stihne ještě před rokem 2016.

Roadmapy Intelu (2014 Investor Meeting)

Zdroj: ZDNet

Byl pro vás článek přínosný?