Hlavní navigace

Acer Aspire One D270: pěkný netbook s Atomem N2800 (první pohled)

26. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Netbooky u nás v recenzích moc nepotkáváte, a musím přiznat, že Aspire One D270 je prvním netbookem, co recenzuju. Půjčil jsem si ho hlavně abych viděl v akci Intel Atom N2800, nejvýkonnější mobilní Atom vůbec. Musím ale uznat, že oproti netbookům, co mi prochází tu a tam rukama se mi nový Aspire One docela líbí. Klíčovým problémem je jako u všech netbooků výkon, jinak je ale malý 10,1" Aspire One fajn.

Intel před nedávnem uvedl na trh řadu Atomů s kódovým názvem Cedar Trail. Jak asi víte, klíčového zlepšení se dočkala integrovaná grafika, ani ne tak co do výkonu, ale spíš už není tolik osekaná, co se týče třeba připojení externího monitoru nebo akcelerace videa. Nově je integrovaná s procesorem v jednom čipu a celý čip je vyroben 32nm technologií, takže by měla mírně klesnout reálná spotřeba.

Základní parametry v bodech:

  • Intel Atom N2800, 2× 1,86 GHz, 1 MB cache – nejrychlejší mobilní Atom dneška s TDP (max. spotřeba) 6,5 W
  • Intel GMA 3650, resp. PowerVR SGX 545, grafická karta integrovaná v procesoru
  • 1 GB RAM – zřejmě nejpalčivější problém celého netbooku, Microsoft ale osazení větší paměti nedovoluje
  • 320 GB disk
  • 10,1" LCD, 1024 × 600 px, matný povrch - velké plus!
  • Windows 7 Starter

Co se týče výkonu – procesor je relativně rychlý. Je to sice Atom a nedotahuje se ani na AMD E-450, ale na netbooku bude stačit, navíc je levný a netbook má díky němu skvělou výdrž kolem osmi hodin. Integrovaná grafika na hry určitě bude hodně slabá, ale na filmy a web opět stačí.

Kamenem úrazu je kombinace Windows 7 Starter a 1 GB RAM (jako to mají všechny netbooky s Windows). Zapněte si ICQ a Internet Explorer s pár panely a výkon padá do roku 1995. Zkusím ještě, co s výkonem a obsazením RAM udělá vypnutí McAffee Internet Security, poměrně tučného předinstalovaného antiviru. Obecně budu muset notebook ještě potrápit, než vám řeknu finální verdikt o jeho výkonu.

 

Design mě potěšil. Máte na výběr z více barev, já jsem na recenzi dostal černou. Víko je sice pianově lesklé, ale na to si po chvíli zvyknete, a s plastickou kapkou na něm vypadá moc hezky. Netbook je tenký a lehký (1,3 kg). Poitěší vás tři USB, VGA (D-Sub) nebo i HDMI. Samozřejmostí je Wi-Fi i Bluetooth.

  Acer Aspire One D270 - preview Acer Aspire One D270 - preview

Jak jsem zminíl, vestavěný displej má úhlopříčku 10,1" a nese 1024 × 600 px, jeho velkou předností je matný povrch. U netbooků jakožto ultrapřenosných zařízení by byl (a často je) lesklý povrch opravdu hloupost. Klávesnice je celkem pohodlná a od kraje do kraje, základna je matná a tlačítka touchpadu nejsou moc hlasitá. Co do kvality zpracování jsem viděl i mnohem dražší a horší 15,6" notebooky, není to tak zlé.

Na víc detailů a hlavně testy nového Atomu s jeho grafikou si počkejte do recenze, která vás bude čekat zřejmě někdy příští týden.

Byl pro vás článek přínosný?