Hlavní navigace

Acer K130: Konečně cestovní projektor do kapsy s rozumnou svítivostí

14. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Malé cestovní projektory jsou čím dál populárnější. Zájem uživatelů začal růst především minulý rok, kdy se začaly na trhu objevovat malé LED projektory. Problémem těchto prvních vlaštovek byla především nízká svítivost, která se pohybovala na hodnotách 30-50 ANSI lumenů. Pro dostatečně „kvalitní“ obraz je tedy třeba plného zatemnění.

Nyní je však technologie o něco dál a taktéž nově představený projektor Acer K130 slibuje svými parametry o něco lepší zážitky při sledování filmů na cestách i v obýváku. I když se jedná o LED projektor, udávaná svítivost je 300 ANSI. Projektor se sice nehodí pro prezentace v zasedačce při denním světle, ale film si bez problému pustíte i při šeru se zataženými žaluziemi. Mezi výhody LED projektorů samozřejmě patří řádově nižší spotřeba a taktéž životnost lampy. Zatímco v případě běžných projektorů je třeba lampu měnit i po 5000 hodinách, konkrétně u tohoto Aceru by měl projektor vydržet 20 000 hodin.

Rozměry 140 × 116 × 41 mm nejsou tak miniaturní, jako u nejmenších cestovních projektorů, do cestovní brašny se však vleze s přehledem. Nativní rozlišení je 1 280 × 800, přičemž maximální rozlišení vstupu je 1080p. Kromě HDMI je možné připojit k projektoru i analogová zařízení pomocí běžného AV vstupu. Vnitřní kapacitu 2 GB je možné využít pro uložení přehrávaných multimédií právě v případě cestování. Stejně tak jde přehrávat filmy z USB úložišť. V opačném případě je možné do USB konektoru připojit Wi-Fi adaptér a pomocí aplikací pro tablety s Androidem přehrávat video přímo z nich.

Acer K130 Acer K130

Jediným zádrhelem jinak parametrově a funkčně zajímavého projektoru je cena. Ta se nyní pohybuje nad hranicí deseti tisíc, což je částka, za kterou pořídíte běžný DLP projektor se svítivostí o řád vyšší. Ten však nenabídne přímé přehrávání z vnitřní paměti či USB ani dlouhou životnost lampy s nízkým příkonem.

Byl pro vás článek přínosný?