Hlavní navigace

Acer Revo One RL85 – hezké mini PC k televizi, co pojme 6 TB filmů [CES]

12. 1. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Různé barebony či mini PC předvedené na CES 2015 jsme už sice probírali pohromadě tady, k tématu se ale musíme ještě jednou vrátit. Byla by totiž škoda pominout desktopek či malé HTPC Revo One RL85, s kterým na veletrhu vyrukoval Acer. Jednak nevypadá úplně zle, hlavně ale mezi NUCy a podobnými krabičkami nabízí i některé jinde nevídané možnosti.

Revo One RL85 je poněkud větší mini PC, i když samotná jeho deska bude asi podobná rozměrům desek NUC. Podobně má zřejmě také řešeno chlazení – chladič notebookového typu má výdech mřížkou vedle výstupních portů vzadu, vzduch ale nasává perforovanou spodní stranou. Stroj by měl být v prodeji s čipy Core i3 a i5 generace Broadwell (téměř určitě to tedy budou 15W ULV modely), i když některé zdroje mluví také o Celeronu. Nainstalovány by měly být 2 nebo 4 GB operační paměti.

Acer Revo One RL85
Acer Revo One RL85

Důvodem, proč je věžovité či homolovité šasi Reva One RL85 tak velké a deska je v něm umístěna vertikálně, jsou přídavné pozice pro disky. Na rozdíl od většiny klasických mini PC či barebonů totiž Acer počítá s instalací až tří pevných disků do 2,5" šachet. Dvě jsou po stranách skříně, a po sejmutí krytu se k nim lze snadno dostat a disky vyjmout či osadit (i za chodu). Třetí vnitřnější šachtu zabírá systémový disk, do všech ale můžete vměstnat 2 TB HDD (to je momentálně nejvyšší dostupná kapacita, pokud tedy nesáhnete po 8TB enterprise SSD). Tím pádem v této krabičce můžete mít celkem 6 TB úložného prostoru, a to i s RAID 0, 1, nebo 5.

Acer Revo One RL85
Acer Revo One RL85, otevírání šachet pro disky

Revo One RL85 je Acerem zřejmě zamýšleno hlavně jako multimediální počítač do obýváku, který zastane jak roli přehrávače filmů (HTPC), tak zároveň i roli jejich skladiště – tedy jakési domácí knihovny či „cloudu“. Cosi podobného předváděl před rokem na CES Gigabyte, jeho Brix Max měl čtyři pozice pro disky a šlo už vlastně o NAS. Ovšem pokud vím, do prodeje tento prototyp nakonec nešel.

 

Revo One RL85 bude existovat v bílé nebo černé variantě, v obou případech z lesklého plastu. Vzadu mezi porty naleznete čtyři USB (dvě typu 3.0), gigabitový Ethernet, analogový zvukový výstup, HDMI a mini DisplayPort (což velmi chválíme). Oba výstupy se jinak dají použít zároveň až při rozlišení 4K, ovšem u HDMI s omezenou obnovovací frekvencí. Co vidět není, ale uvnitř je, je bezdrátový modul Wi-Fi 802.11 ac, zařízení umí i Bluetooth 4.0. Na vrchní straně skříně je jinak ještě štěrbina čtečky karet SD, s kterou počítač vypadá trochu jako kasička.

Volitelná součást: ovladač s trackpadem a QWERTY klávesnicí z druhé strany
Volitelná součást: ovladač s trackpadem a QWERTY klávesnicí z druhé strany

V Evropě se tato záležitost má začít prodávat už tento týden, za ceny začínající od 269 EUR. Prostým přepočtem to vychází na nějakých 7500 CZK, nicméně viděl jsem v některých našich médiích i informaci o doporučené ceně 7990 Korun. K ovládání jinak bude možné použít i mobilní zařízení pomocí oficiální aplikace a Acer bude nabízet také speciální dálkové ovládání. To má mít trackpad pro ovládání Windows a zespodu k tomu i plnou klávesnici.

Na Revu One RL85 ovšem vidím i jednu potenciální slabinu. A to v interakci chladiče a CPU s pevnými disky, sendvičově uloženými z obou stran. Notebookové procesory běžně počítají s provozem na 70 i více stupních Celsia, to ale mechanickým diskům nebude prospívat. Doufám, že teplo nebude příliš prostupovat z chladiče a rubové strany PCB až k nim, při dlouhotrvající zátěži by zde totiž mohl vzniknout problém.

Zdroje: Acer, ExpertReviews, Notebook Italia, Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?