Hlavní navigace

Adobe chystá „Photoshop pro zvuk“. Nový nástroj upraví, co lidé na nahrávce říkají

4. 11. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Adobe tento týden pořádalo konferenci Max, na které ukázalo novinky ve svých kreativních aplikacích a také prototypy nástrojů, na kterých momentálně pracuje. Pozornost vzbudil projekt VoCo (voice conversion). Pomocí něho bude možné upravit slova na nahrávce stejně jednoduše jako v textovém editoru. Změníte to, co lidé říkají.

Adobe připravuje projekt VoCo
Adobe připravuje projekt VoCo

Novinku firma představila vyvoleným novinářům na uzavřené akci. Zúčastnil se jí magazín TechCrunch, který sdělil i první dojmy. Při pozorném poslechu je prý cítit, kdy došlo ke změně slov. Přesto jde o velmi povedenou technologii s potenciálem drobném chybky ještě doladit.

Jak může VoCo měnit slova, která lidé říkají? Program potřebuje asi 20 minut nahraných vzorků mluvčího. Zvuk pak rozloží na jednotlivé fonémy, přičemž v aplikaci zároveň ještě dojde k hlasovému přepisu. Uživatel uvidí textový editor, ve kterém jednak může vylepšit přepis (ne vždy je rozpoznání stoprocentní) a jednak může měnit slova. Z analyzovaných fonémů VoCo sestaví nová.

 

Už dnes lze zvukem manipulovat pomocí pokročilého střihu. VoCo je však úplně na jiné úrovni a vyvolá spoustu etických otázek. Photoshop umí změnit fotky k nepoznání. VoCo bude stejně jednoduše upravovat zvuk. Budou pak moci být odposlechy hovorů použity jako důkaz? Budou uměle vytvořeným hlasem „ožívat“ zesnulí?

Zdroj: TechCrunch

Byl pro vás článek přínosný?