Hlavní navigace

AMD chystá Athlony X4 s architekturou Excavator do socketu FM2+. Jen bez GPU?

7. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

O této novince se již nějakou dobu proslýchalo, takže ne všechny z vás překvapí (ne ty, kdo sledují naše fórum), nicméně až doposud nebyla potvrzena. Někdy v nadcházejících měsících by mělo AMD uvést APU Bristol Ridge, což bude odvozenina APU Carrizo na bázi Excavatoru, ovšem v provedení pro nový socket AM4 používající paměti DDR4. Nicméně Excavator se nakonec dostane i do dnešní platformy FM2+, AMD totiž chystá i nějaké modely Carrizo/Bristol Ridge pro tento socket a paměti DDR3.

Excavator se do desek se socketem FM2+ dostane v podobě dvou procesorů Athlon X4, tedy modelů bez funkční integrované grafiky. O těchto CPU se objevily informace již dříve (zmínil se o nich Stilt na fóru Overclock.net), teď se však objevil hmatatelný důkaz jejich existence: dostaly se totiž do seznamů podporovaných čipů základních desek firmy Gigabyte. Podle tohoto zdroje ponesou označení Athlon X4 835Athlon X4 845.

Athlon X4 845 a Athlon X4 835 v seznamu podporovaných CPU pro desky Gigabyte
Athlon X4 845 a Athlon X4 835 v seznamu podporovaných CPU pro desky Gigabyte

Seznam bohužel neposkytuje podrobnější informace kromě toho, že čipy mají mít 65W TDP a 4MB L2 cache. Alespoň poslední údaj je ale téměř jistě chybný, neboť u modulů Excavator v Carrizu AMD zmenšilo L2 cache a celý čip má fyzicky jen 2 × 1 MB L2. Takty tak bohužel neznáme, nepřekvapilo by ale, pokud by byly nižší než u Kaveri či Godavari. Carrizo se totiž vyrábí na méně výkonném 28nm procesu, s nímž je frekvenční strop níže než na variantě použité u Kaveri.

Zatím prosákly předběžné parametry toliko pro Athlony X4 pro platformu AM4 – na tu má přijít 65W model s taktem 3,4 GHz v základu a 3,80 GHz s turbem. Tento model by nicméně mohl mít odemčený násobič, kdežto jak Athlon X4 845, tak X4 835 mají být údajně zamčené. Kromě uvedeného 3,4GHz modelu AMD pro AM4 plánuje zřejmě také dva níže taktované modely s 35W TDP (takty 2,5–2,8, respektive 3,0–3,2 GHz), ale jak již bylo řečeno, procesory v seznamu Gigabyte jsou údajně 65W, nejde-li o chybu. Modely pro FM2+ ovšem nemusí mít stejné parametry jaky to pro AM4.

Oba tyto modely mají deaktivovanou grafiku. Podle některých neoficiálních zdrojů není uvedení APU Carrizo s aktivním GPU do socketu FM2+ reálné, jelikož potřebují více napájecích větví než Kaveri. Pokud je toto pravda, tak se na tuto platformu bohužel nedostanou podstatné vlastnosti APU Carrizo, jako lepší grafický výkon díky kompresi dat nebo hardwarový dekodér HEVC. Přínosem v případě Athlonů založených na Excavatoru tak bude jen vyšší IPC jader, v omezené míře instrukce AVX2 a teoreticky také snad lepší poměr mezi výkonem a spotřebou.

 

 

Objevily se stopy notebookového APU A10-9600P

Nejde mimochodem o jedinou novinkou ohledně APU založených na architektuře Excavator, která se tento týden objevila. Na webu se objevila také stopa 15W mobilního Bristol Bridge, zřejmě se nacházejícím v počítači či notebooku HP. Procesor A10-9600P má čtyři jádra na základním taktu 2,3 GHz a grafiku s 384 stream procesory. Podle tabulky, kterou vypustil web BenchLife.info, by zřejmě měl odpovídat vzorku „OPN6“, který má takt 2,3 GHz v základu, 3,2 GHz s turbem, TDP nastavitelné na 12–15 W a takt GPU 686 MHz; zde jde ale již finální model. HP tedy zřejmě chystá nějaký produkt s tímto APU na trh, dokonce by možná mohl být i vystaven na CES.

A10-9600P by mělo být 15W čtyřjádro Bristol Ridge pro notebooky
A10-9600P by mělo být 15W čtyřjádro Bristol Ridge pro notebooky

Zdroje: WCCFtech, Matthias Waldhauer

Byl pro vás článek přínosný?