Hlavní navigace

AMD loni prodělávalo. Obrat za rok 2012 klesl víc než o miliardu a sešup trvá

23. 1. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Po výsledcích Intelu, kterému stagnace poptávky po PC srazila zisky o 15 %, máme nyní na stole i finanční výsledky procesorové dvojky AMD. Vzhledem k dlouhodobě horšímu postavení firmy a trvale klesajícímu obratu jistě nepřekvapí, že společnost prodělávala, a to jak za uplynulý kvartál, tak za celý rok.

Firmě se podařilo přesně „splnit plán“, který počítal s mezičtvrtletním snížením obratu o 9 % (tržby za Q3 2012 činily 1,27 miliardy). Obrat se tak sešplhal na 1,16 miliardy USD. Připomínám, že jde o třetí pokles v podobném objemu (zhruba 10 %) v řadě. Pokud tedy srovnáme výsledek se stejným obdobím předchozího roku, činí rozdíl již skutečně znepokojujících 32 %. Tradičně silná prodejní sezóna tak přes vánoční prodeje a uvedení nové verze Windows nepřišla.

Hrubá marže klesla na 15 % (minule 31 %, ještě předtím 45 %), což je zřejmě důsledek poměrně vysokých jednorázových plateb. Čistá ztráta je ve výši 473 milionů USD (63 centů na akcii). I bez započítání těchto jednorázových nákladů by AMD zisku nedosáhlo, tzv. non-GAAP ztráta je 102 milionů. Na poklesu tržeb se „podílela“ zejména procesorová dvize, jejíž tržby spadly na 829 milionů (třetí čtvrtletí: 927 milionů, před rokem: 1,31 miliardy), čímž prodělala 323 milionů USD. Grafická divize přinesla do firmy 326 milionů a vytvořila zisk 22 milionů (Q3 2012: 342, Q4 2011: 382 milionů).

Procesor FX

Utržená ztráta je mnohem výraznější než ta z třetího čtvrtletí zejména ze dvou důvodů. Mnozí z vás si jistě ještě vzpomenou, že AMD se v prosinci kvůli špatně odhadnuté poptávce musela s GlobalFoundries dohodnout na omezení výroby, a stornování objednávek firmu přišlo docela draho. V uplynulém kvartále zaplatila firma první splátku (zatím jen 40 milionů USD z celkových 320), ovšem do výsledků byla z celého penále zaúčtována větší suma (v hodnotě 165 milionů), tedy i něco ze zbytku splatného během letoška.

Druhou ránou je pak restrukturalizace, ohlášená v říjnu. Různé změny v chodu společnosti se sebou přinesou transformační náklady (mezi jiným například vyplácení odstupného vyhozeným zaměstnancům). Pro čtvrtý kvartál vyčíslilo AMD tyto náklady na 90 milionů USD.

Logo společnosti AMD

Co se celoročních výsledků týče, jsou bez překvapení nepříznivé. Za celý rok se firma dostala na obrat 5,42 miliardy USD, což je 17% propad proti roku 2011. Tehdy se utržilo 6,57 miliardy USD. Celková čistá ztráta činí 1,18 miliardy (1,60 USD za akcii). Většinu tohoto čísla pokrývají náklady na obě letošní změny smluv s GlobalFoundries, nicméně to není útěchou, neboť tato penále si prostě nelze jen tak odmyslet. Ke konci roku činily finanční rezervy (hotovost, likvidní aktiva) společnosti 1,2 miliardy USD. Tuto hladinu by chtělo AMD zhruba udržet i do příštího roku.

 

Firma také zveřejnila odhad dalšího vývoje, tentokrát poměrně stručný (nejistota se zatím očividně nerozplývá). Obrat má v tomto čtvrtletí opět padnout, tentokrát o 9 % (s tolerancí tří procentních bodů). To odpovídá tržbám mezi 1,02 a 1,09 miliardy USD. I příště tedy můžeme počítat se ztrátou, byť by se pomalu měly začít projevovat pozitivní efekty úsporných opatření, jejichž cílem je srazit do třetího čtvrtletí náklady zhruba na 450 milionů kvartálně.

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?