Hlavní navigace

AMD odhalilo nejrychlejší grafiku na světě. Radeon Pro Duo s výkonem 16 TFLOPS

15. 3. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Jen před pár dny prosáklo prvně oficiální jméno dvojčipové grafiky, kterou AMD chystalo na bázi GPU Fiji s HBM: Radeon Pro Duo. Tuto kartu AMD dnes v noci oficiálně odhalilo na GDC 2016 během akce Capsaicin, na níž prezentovalo své technologie pro vývoj VR her a aplikací. Radeon Pro Duo je jednak highendovou herní grafikou, zároveň je ale také kartou určenou pro vývojáře virtuální grafiky, kterým poskytne maximální dnes možný výkon. Model tak je někde napůl cesty mezi kartami Radeon a FirePro.

AMD Radeon Pro Duo

Karta je založená na novém, dlouhém PCB a dle očekávání nese dvě GPU Fiji, každé se svými 4 GB paměti HBM, celkově je tedy osazeno 8 GB. Nejde o 25 cm dlouhou desku vystavenou v létě, AMD místo toho postavilo odlišnou zřejmě se silnějším napájením. Radeon Duo Pro je vyživován třemi osmipinovými konektory a je pravděpodobné, že jeho příkon pod plnou zátěží na obou GPU se může pohybovat okolo 500 W a výše. Chlazení je stejně jako u R9 Fury X vodní, s externím 120mm radiátorem.

 

Aktualizace (15.2. 2016):
Ke kartě se objevily další podrobnější informace. PCB má osmnáctifázové napájení (posílené z 15 fází u starší verze). Podstatné je, že jsme se dozvěděli TDP, které je podle AMD 350 W, tedy mnohem nižší než předpokládaných 500 W.

AMD Radeon Pro Duo

 

16 TFLOPS: nejvýkonnější grafika dneška

Plné parametry AMD neodhalilo, velkou část si jich ale umíme poskládat. Sděleno bylo, že karta dosahuje hrubého výkonu 16 TFLOPS (což kontrastuje se starší zmínkou o 12 TFLOPS – že by se tedy chystalo ještě druhé, úspornější dvojče?). Při 16 TFLOPS by měl být pracovní takt obou GPU ležet okolo 1,0 GHz, Radeon Duo Pro bude tedy téměř ekvivalentem dvou Radeonů R9 Fury X. Takt pamětí by měl být jako u ostatních Fiji 1,0 GHz efektivně (propustnost 512 GB/s) a jak již bylo řečeno, celkem je jí na obou integrováno GPU 8 GB.

AMD Radeon Pro Duo

AMD Radeon Pro Duo

 

Obě GPU i napájecí komponenty a můstek PCI Express jsou podle fotografií vnitřního uspořádání chlazené vodou. Na čipech GPU jsou osazené vodní bloky s pumpami, vyráběné Cooler Masterem, vývody hadic ven se nacházejí na hřbetu poblíž záslepky. Karta je dvouslotová a jako obrazové výstupy nabízí čtyři DisplayPorty. To naznačuje, že cíleno je zde skutečně spíše na profesionální sféru (v prezentaci padlo, že se jedná o „první profi kartu s HBM“), neboť jinak by bylo přítomno i HDMI – to však bude realizovatelné redukcí.

Aktualizace:
Informace o čtyřech DisplayPortech je pravděpodobně omylem. Prezentace totiž uvádí doslova „display ports“, což asi mělo znamenat obecně obrazové výstupy, nikoliv přímo typu DisplayPort (psáno dohromady). I podle obrázků by na kartě mělo jedno HDMI být, takže nebezpečí, že bude otrava s připojováním VR headsetů a televizí, je asi zažehnáno. Za mystifikování se omlouváme.

 

Poloprofi karta bude stát jako Radeon R9 295X2 po uvedení

Pokud byste pro vývoj či další náročné úlohy Radeon Duo Pro chtěli pořídit, budete tak moci učinit zřejmě příští měsíc, AMD uvádí, že dostupné budou „na začátku Q2 2016“. Cena ovšem odpovídá poloprofesionálnímu (či převážně profesionálnímu) zaměření. Radeon Duo Pro vyjde na stejnou částku, jako před dvěma lety Radeon R9 295X2 – 1499 dolarů. Pro nás to po započtení DPH znamená výdaj 44 000 Kč.

Mimochodem, jak si můžete všimnout na slajdech, slůvko duo je jen přídomek k základu Radeon Pro. To zavdává půdu pro dohady, zda se z takové řady karet u AMD nestane stálice a nedočkáme se i dalších Radeonů Pro, třeba i jednočipových, které by opět vedle herní funkce plnily i roli vývojářského hardwaru.

Zdroje: AMD, VideoCardz, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?