Hlavní navigace

AMD odhalilo svůj první procesor ARM: Opteron A1100 s licenčními jádry

29. 1. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Tento přelomový procesor pro servery, který jsme doposud znali pod označením Seattle, se bude oficiálně jmenovat Opteron A1100 a AMD ho včera představilo na konferenci projektu Open Compute.

První Opteron s cizími jádry pod kapotou

Opterony řady A1100 (písmeno A značí právě ARM) budou k dispozici v několika verzích, jejichž přesné parametry AMD zatím tají. Vlastní návrh jader architektury ARM firma AMD nemá, a tak se musí spokojit s licenčním Cortexem-A57, který je ale již založen na 64bitové architektuře ARMv8. Čip bude obsahovat čtyři nebo osm jader, údajně s s taktem 2 GHz či vyšším, a 8 MB sdílené L3 cache. Co se L2 cache týče, budou ji tvořit 1MB bloky vždy sdílené mezi dvěma jádry – celkově tedy půjde až o 4 MB.

Paměťový řadič bude dvoukanálový, pochopitelně s podporou ECC. Zvládnout má až efektivní takt 1866 MHz a vedle DDR3 má podporovat i paměti DDR4. Jeden procesor zvládne obsloužit 4 sloty DIMM či SO-DIMM, paměť může být i typu registered. Osmijádra dle AMD zvládnou až 128 GB paměti, ale u čtyřjader to možná bude méně.

AMD odhalilo svůj první procesor ARM: Opteron A1100

Čip bude mít integrováno vše podstatné pro základní serverové úlohy. Integrován je řadič SATA (6 Gb/s) pro až osm portů a dva adaptéry Ethernet (10 Gb/s). Přítomen je i řadič PCI Express 3.0 s osmi linkami, které je možné rozdělit mezi dva čtyřlinkové sloty. Tisková zpráva nezmiňuje přítomnost propojovací logiky Freedom Fabric (pro servery SeaMicro), dle starších zpráv ji ale Seattle měl také integrovat. V čipu schází jakékoliv GPU, disponuje ale specializovanými bloky pro akceleraci komprese dat a šifrování. Opteron A1100 také obsahuje bezpečnostní infrastrukturu ARM TrustZone.

 

Čip se bude vyrábět 28nm procesem v továrnách GlobalFoundries, vzorky by měly být hotové už během několika týdnů. Už v březnu (marci) pak má být dostupná referenční a vývojářská platforma, což bude deska formátu micro ATX, kterou můžete vidět na slajdech. Zvládne až 128 GB paměti DDR3 a vyvedených má i všech osm portů SATA, použitelná by měla být i v rackových serverech. Procesor Opteron A1100 je připájen přímo na PCB; žádný socket u něj AMD zřejmě používat nebude. AMD sice neuvedlo hodnoty TDP, dle subtilního pasivu na fotce by se ale snad mohly vejít do 20–25 W.

AMD odhalilo svůj první procesor ARM: Opteron A1100
AMD odhalilo svůj první procesor ARM: Opteron A1100

Jako firmware používá AMD UEFI a zvoleným operačním systémem je Fedora Linux. AMD údajně spolupracuje s Linaro a Red Hatem na podpoře Apache, MySQL a PHP, jakož i Javy. V rámci projektu Open Compute by mělo AMD jinak nabídnou i otevřený návrh celého mikroserveru založeného na Opteronech A1100. Nejspíš bude založen na technologiích SeaMicro a AMD zřjmě doufá, že tím čipy dostatečně zpopularizuje u dalších výrobců a investice se vrátí.

AMD odhalilo svůj první procesor ARM: Opteron A1100
AMD odhalilo svůj první procesor ARM: Opteron A1100

Komerční dostupnost těchto procesorů je ještě poměrně daleko. AMD očekává, že výrobci přijdou s hotovými servery postavenými na této platformě až koncem roku, někdy v čtvrtém čtvrtletí. Cena čipu uvedena nebyla, AMD ale dle vlastních vyjádření hodlá nabídnout dramaticky nižší pořizovací náklady než v případě Xeonů. Dle webu AnandTech proto Opterony A1100 budou k mání za sumy okolo 100 USD (pokud ne ještě méně), podobně jako jiné procesory pro mikroservery. Pro orientaci: Atomy C2000 stojí od 43 do 171 USD, Opterony X na bázi APU Kabini pak 64–99 USD.

 

ARM se zatím hodí jen pro vybrané úlohy

Výkonem licenčních Cortexů-A57 Opterony A1100 rozhodně neohrozí klasická serverová CPU (například až dvanáctijádrové Xeony E5-2600 v2 s architekturou Ivy Bridge). Tyto čipy budou určené tam, kde výkon CPU není podstatný, ale uplatní se zejména kapacita operační paměti a úložiště (například tzv. cold storage). Jeden serverový modul s Opteronem A1100 dokáže jak již bylo řečeno poskytnout 128 GB RAM a 32 TB ložné plochy (s běžnými 4TB disky).

AMD odhalilo svůj první procesor ARM: Opteron A1100

Dle povinně optimistického Andrewa Feldmana se mají v příštích pěti letech stát na míru navržené čipy ARM prakticky normou v největších datacentrech, a obecně má ARM ovládnout čtvrtinu serverového trhu. Dokonce i v rámci architektury x86 budou prý tou dobou v serverech dominovat úsporná „malá CPU“. V roce 2019 má AMD přitom být v architektuře ARM vedoucím hráčem. To jsou ale poměrně růžové představy; osobně spíš čekám, že to firma zas tak lehké mít nebude. Ubyla jí sice konkurence v podobě zdánlivě nadějné Calxedy, osud této firmy je však zároveň varovným prstem proti přílišnému optimismu, co se serverových snů architektury ARM týče.

Zdroj: AMD, AnandTech

Byl pro vás článek přínosný?