Hlavní navigace

AMD pod svou značkou prodává paměti DDR4. Čistě pro procesory od Intelu

8. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když se před časem na trhu objevily paměťové moduly pod značkou AMD Radeon, čekalo se, že tento výstřelek zase odezní. Nakonec s námi vydržely do dnešních dní. Doposud byla tato „značka“ pamětí spojená s érou DDR3, za jejíhož trvání vznikla. Nyní se ale na trhu potichu objevily i paměti „od AMD“, založené na technologii DDR4. Na první pohled přirozená evoluce je ale na pohled druhý poněkud zvláštní – AMD totiž samo žádné procesory podporující DDR4 nemá. Vlastně tedy nabízí paměti čistě pro konkurenční CPU Haswell-E a Skylake od Intelu.

Paměťové moduly DDR4 značky AMD se objevily v internetových obchodech v Německu, Rakousku a Polsku, podle vyhledávačů by dokonce měly být dostupné i u nás. Nesou jméno AMD Radeon R7 a spadají do řady „Performance Series“. V tuto chvíli se objevily zatím jen s frekvencemi 2133 a 2400 MHz, přičemž od každé je k dispozici buď 4GB, nebo 8GB modul (ten má uspořádání dual-rank).

Všechny varianty mají podle udávaných specifikací časování 15-15-15-36 a standardní napětí 1,2 V. Podle dalších údajů z obchodů podporují jak profily XMP, tak AMP (specifické pro platformu AMD) a je na ně desetiletá záruka.

Paměť DDR4 AMD Radeon R7
Paměť DDR4 AMD Radeon R7

Existence těchto pamětí si už všimla média a jejich první reakce jsou dle očekávání někde mezi pobavením a otázkou „proč“. AMD sice také chystá platformy s pamětí DDR4 – APU Bristol Ridge a CPU Summit Ridge na platformě AM4 – ty ale na trhu budou nejdřív v půli příštího roku (v případě druhých zmíněných až na jeho konci). Dalo by se tedy říct, že z marketingového hlediska se AMD střílí do nohy. Přitahuje totiž pozornost na něco, co má jen jeho konkurence, ale nikoliv ono samo a nechává vyniknout své zpoždění v přechodu na nový standard (které ale nemusí být nutně zlé, ceny DDR4 jsou například pořád vyšší než u DDR3).

 

Netaktický asi ano, ale svým způsobem není myslím prodej těchto modulů v tuto chvíli úplně nelogický. Tedy když se přeneseme přes otázky ztráty tváře a hrdosti. Značka Radeon je koneckonců spojená s grafickými kartami a nikoliv procesory. A grafické karty s červeným logem mohou skončit jak v počítači s procesorem AMD, tak v sestavě s trhu dominujícím Intelem. Co víc, pokud by zde byla opačná tendence, pro AMD by to bylo jen špatně. A ani u platforem Haswell-E a Skylake nikdo nikomu nebrání Radeon osadit. A s grafikou pak mohou právě přijít i stejně „ocejchované“ paměti DDR4 (případně i SSD). Jen to chce ignorovat ty emoce.

Paměť DDR4 AMD Radeon R7
Paměť DDR4 AMD Radeon R7

 

Paměti se značkou AMD Radeon nevyrábí firma sama, produkují je externí dodavatelé. Uvedení modulů DDR4 může být primárně jejich iniciativa, do které AMD moc nemluvilo. Každopádně asi nemá cenu symbolický význam jejich existence „řešit“ víc než coby zábavnou kuriozitu.

Zdroje: Fudzilla, Morele.net (foto)

Byl pro vás článek přínosný?