Hlavní navigace

AMD prý hodlá uvést nové Radeony během E3, R9 390/390X má být 24. června

13. 5. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Všichni příznivci Radeonů teď po loňském půstu (kromě duálního Hawaii v absolutním highendu se od AMD objevil jen nepříliš přelomový čip Tonga) asi už napjatě čekají na příchod nových dekstopových modelů. O tom, kdy se tak stane, ale doposud kolovaly hodně různorodé zvěsti. AMD během Financial Analyst Day 2015 sdělilo jen, že novinky přijdou někdy do konce června. Nyní zde ovšem máme z pokoutních zdrojů i přesný termín, kdy mají bát karty vypuštěny.

Informace pochází opět z čínského webu BenchLife.com. O tom jste do doby před měsícem asi ještě nikdy neslyšeli. Mezitím se ale „zapsal“ zveřejněním specifikací desktopových čipů Skylake (které zdá se sedí s tímto únikem) a poté zajímavým popisem platformy AM4 pro budoucí procesory AMD (pro jehož platnost zatím nezávislé doklady nejsou). Informace to tedy nejsou nijak potvrzené, ale jisté důvody jim opatrně dopřát sluchu máme.

Podle tohoto média má ono červnové vypuštění skutečně proběhnout, ale ne na Computexu hned z kraje měsíce, jak se čekalo nebo doufalo. AMD zde sice nové karty bude vystavovat, jejich uvedení na trh ale proběhne až o dva týdny později. A to pro změnu na herní výstavě E3, která je pořádána 16. až 18. června. Zde by mělo být odhaleno celé portfolio karet řady 300, včetně těch přeznačených (jejichž některé OEM modely už AMD vyslalo ven tento měsíc), ale také Radeonů s novým GPU Fiji a pamětí HBM. Novinky se ale budou poněkud lišit co se týče faktické dostupnosti v obchodech. Zatímco přeznačené modely mají být k mání hned, Fiji (tedy asi R9 390/R9 390X) se v obchodech objeví ještě s malou prodlevou. Tyto Radeony budou prý reálně na prodej až od 24. června.

Radeon R9 390X na AMD Financial Analyst Day 2015
Radeon R9 390X na AMD Financial Analyst Day 2015

Ono uvedení v druhém kvartále tedy AMD v případě Radeonů s HBM splní jen o pár chlupů. Nicméně pořád lepší, než pokud by zdržení bylo ještě delší, některé další prameny totiž už mezitím mluvily i o možnosti odkladu na červenec. Poměrně pozdní uvedení by ale možná mělo i jeden pozitivní aspekt. AMD bude moci počkat na to, jak se Nvidia vyvede GeForce GTX 980 Ti – tedy pokud se potvrdí zvěsti, že by tento model stavějící na čipu GM200 mohl vyjít už v květnu. Ačkoliv se samotným hardwarem už asi nebude možné hýbat, mohlo by AMD například upravit cílové teploty a otáčky ventilátoru, aby kartu lépe přizpůsobilo situaci (svědky něčeho takového jsme byli při uvedení Radeonu R9 290). Určité menší vlivy pak mohou mít i o něco zralejší ovladače použité v recenzích.

 

Zdroje: ComputerBase, BenchLife

Byl pro vás článek přínosný?