Hlavní navigace

AMD Radeon R7 240G: AMD vyrábí SSD, zvykněte si na to (recenze)

5. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod

Novinka je v prodeji ve třech kapacitách: 120, 240 a 480 GB, přičemž platí, že čím vyšší kapacita, tím o něco vyšší výkon (kvůli velikosti jednotlivých čipů na desce). Rozdíl ale není příliš velký. Skutečná kapacita 240GB disku po naformátování je 223,44 GB.


  

Řadičem je vylepšený Indilinx Barefoot 3 M00 a 19nm paměťové čipy MLC pocházejí stále od Toshiby. To zavdává spekulace, že by mohlo jít jen o přeznačený Vertex, ovšem ten měl kontroler Barefoot 3 verze M10 na nižším hodinovém kmitočtu (clock speed). Použitý Barefoot 3 M00 je stejný, jako v dražším SSD Vector 150, který zůstává pro byznysovou doménu.


 

Záruka je 4 roky (Vertex měl 3 roky a Vector 5 let) a životnost se počítá při zápisu 30 GB dat denně. Udávané rychlosti jsou 550 a 530 MB/s, skutečné u našeho kusu činí 505 a 500 MB/s.


  

Bočníkem naměřená spotřeba se příliš neliší od udávaných hodnot a je poměrně vysoká. Při zápisu činí až 3,9 W. Nový Radeon R7 je určený pro hráče, respektive do herních sestav. Má být někde mezi Vertexem 460 a drahým Vectorem 150.

AMD Radeon R7 240G, 240 GB
kapacita 223,44 GB
cena za 1 GB 19,83 Kč
řadič Indilinx Barefoot 3 M00
typ NAND pamětí 19nm Toshiba MLC
hmotnost 115 g
příslušenství šroubky, rámeček na 3,5",  Acronis True Image HD
záruka 4 roky
cena 3900 Kč

 

 

Naměřeno a závěr

PCMark 8 Storage měří výkon čistě jen pevného disku. Pokud bychom použili celkový test PCMark 7, který měří výkon celého počítače včetně pevného disku, výsledky by se lišily jen velmi málo.

Sekvenční čtení a zápis

Sekvenční čtení a zápis v benchmarku AS SSD. Tohle je to číslo, které udávají výrobci jako rychlost disku. V praxi jej dosáhnete jen při kopírování velkých dat, důležitější bývá rychlost při přenosu malých souborů.

Rychlost kopírování dat v AS SSD ve třech scénářích. První jsou velká data, druhé hodně malých souborů a třetí scénář je něco mezi.

 

512 kB

Rychlost přenosu menších souborů o velikosti 512 kB v benchmarku HD Tune.

 

4 kB, 64 threads

Rychlost přenosu menších souborů o velikosti 4 kB při 64 vláknech v benchmarku AS SSD.

 

Přístupová doba

 

Spotřeba

Příkon disku jsme měřili bočníkem Molex-SATA. Přes multimetr jsme odečetli skutečné napětí (téměř přesně 5 V) zvlášť pro klid, čtení i zápis. To stejné potom pro proud a z hodnot spočítali výsledný příkon. Tato hodnota je důležitá spíše jen pro úsporné ultrabooky.

Screenshoty

 

Závěr

Proč vlastně AMD chce mít SSD pod svojí značkou? Možná hlavně kvůli značce samotné – více komponent od AMD v počítači je pro firmu atraktivní. AMD samozřejmě tvrdí, že to z pohledu zákazníků zjednoduší výběr komponent a stavbu celého počítače.

Aktuální cena:


Graf ceny produktu AMD Radeon R7 240GB, 2,5", SSD, SATAIII, RADEON-R7SSD-240G poskytuje server Heureka.cz

Kromě špičkového výkonu v sekvenčním čtení a zápisu je velmi rychlý i u malých souborů. Jeho předchůdce Vertex 460 je na tom ale velmi podobně. Radeon R7 je lepší v zápisu velkých souborů, ale o něco slabší u zápisu středních 512K souborů. Přístupová doba se prakticky nezměnila. Radeon R7 je výkonný, to mu nemůžeme upřít, jenže cena moc příznivá není. Proti Vertexu 460 má ale rok záruky navíc a měl by vydržet náročnější provoz.

Plusy / mínusy
  vysoký výkon
  záruka 4 roky
  vysoká cena
  slabší zápis 512K souborů
Hodnocení 90 %

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.