Hlavní navigace

AMD Ultrathin: konkurence Ultrabooků (představení)

20. 1. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O co se jedná?

Pokud náš web (případně jakoukoliv podobně zaměřenou konkurenci) čtete alespoň trochu pravidelně, určitě jste narazili na pojem Ultrabook. Jedná se o novou kategorii velmi mobilních (tenkých a lehkých) a slušně výkonných notebooků s v ideálním případě příjemnými cenami okolo 1000 amerických dolarů (cca 20 000 Kč). Tuto kategorii vymyslel přímo Intel, který se bezpochyby inspiroval MacBookem Air od Applu a dal jí poměrně jasná pravidla. Ostatně, není nutné to podesáté vysvětlovat, zvlášť když jsme o tom psali zvláštní článek už před dvěma měsíci.

Z definice Ultrabooků vyplývá, že musí mít procesory od Intelu a AMD je v tomto případě mimo hru. Nebo spíše bylo - podle zpráv mimo jiné z CESu se to bude snažit v budoucnosti změnit svojí vlastní, podobnou kategorií zaměřenou na mobilitu. Výrobce pro ni zvolil dost neoriginální název Ultrathin ("ultratenký"); ovšem více než značka na reklamních materiálech nás bude zajímat, čím si hodlá získat srdce uživatelů.

Ultrathiny budou podle dosavadních informací konkurovat počítačům posvěceným Intelem hlavně cenou, a to pokud možno při stejném či vyšším výpočetním výkonu. To by měla zajistit nová 32nm APU Trinity, o kterých jsme se letmo zmínili již v nedávné novince. Situace se tak mění oproti dřívějším prosáknutým zprávám, které mluvily o Brazos 2.0, resp. Deccan.

AMD Trinity: alternativa nízkonapěťových Intelů

Čipy Trinity, patřící pod platformu Piledriver, mají v roce 2012 nahradit stávající platformu Llano - modely značené jako A4, A6 a A8. Budou se skládat z jader Piledriver (vylepšená verze nepříliš chvalně proslulého Bulldozeru) a podle zdrojů od AMD nabídnou o 25 % vyšší procesorový výkon a až o 50 % vyšší grafický výkon (s grafikami řady Radeon HD 7000) oproti stávajícím Llanům, měřeno v PCMarku Vantage. To ovšem představuje trochu problém: už Llano exceluje v grafice, ale zaostává za Intelem ve výkonu procesorové části; pokud se tato čísla potvrdí (a AMD ukázalo i nějaké výsledky benchmarků, které toto tvrzení potvrzují, i když samozřejmě definitivní verdikt budeme znát až po nezávislých testech), tato diskrepance se tím ještě zvýrazní. Na druhou stranu by toto mohl být jeden z "taháků" Trinity - výrazně vyšší grafický výkon než u ULV procesorů Intelu. Dedikované (smysluplné) herní mašiny postavené na Trinity se asi nedočkáme, ale pro hraní slušně MMORPG typu World of Warcraft ve vysokých detailech a s velkou dohledovou vzdáleností by to mělo úplně bez problémů stačit.

Ale zpět k Trinity. K dispozici by měly být tři řady - desktopová, mobilní a "thin and light" - pro tenké a lehké notebooky, čímž je zřejmě míněn právě segment Ultrathinů. TDP 17 W je stejné jako u současných nízkonapěťových Sandy Bridge (ty s označením zakončeným číslem 7) a dokonce o jeden Watt méně než u slušně úsporného Brazosu (E-350 atd.); AMD ale slibuje až neuvěřitelné hodnoty pro výdrž. Posuďte sami:

  • 12 hodin 28 minut v klidu (idle)
  • 7 hodin 15 minut při přehrávání DVD
  • 4 hodiny 2 minuty při přehrávání Blu-ray
  • 3 hodiny 20 minut v 3DMarku 06

Dvanáct a půl hodiny v klidu je pěkná hodnota, nic moc nám ale neřekne, protože v tomto režimu je nám notebook jaksi k ničemu. Přehrávání videa optických médií je už zajímavější; na druhou stranu to dnes tolik lidí nepoužívá a v Ultrathinech doufejme žádné mechaniky stejně nebudou. 3:20 hod v 3DMarku 06 je ale hodně zajímavých; zátěž v tomto benchmarku zhruba odpovídá starším či méně náročným hrám a tři a půl hodiny hraní třeba Counter Strike: Source na baterii zní velmi lákavě.

Bohužel však neznáme zbytek konfigurace testovací sestavy (přičemž třeba úhlopříčka, rozlišení a nastavení podsvícení displeje, pokud byl používán integrovaný, zde budou hrát dost podstatnou roli) ani kapacitu akumulátoru. Počítejme tedy s tím, že byl používán externí displej a co nejméně náročná sestava a v reálu budou naměřené hodnoty o pořádný kus nižší.


Video je sice turecky, odhaluje ale pár zajímavých věcí, především referenční výsledky benchmarků. Ty začínají od času 10:00.

Kromě toho by neměly chybět další vychytávky, kterými se AMD neopomnělo pochlubit. Tím máme na mysli Turbo Core ve verzi 3.0 a videoprocesor VCE s (mimo jiné) podporou H.264.

O základním stavebním kamenu Ultrathinů jsme si tedy něco málo řekli. Jak ale mají vypadat?

Útok na cenu

Konkrétní specifikace AMD zatím nevydalo, žádný dokument s přesnými parametry, které by Ultrathiny měly splňovat, zatím neexistuje. Oproti dřívější zprávě, že si s touto značkou budou výrobci moci dělat "co budou chtít" je ale přece jen patrný určitý posun a nějaký takový dokument by nakonec vzniknout měl. Jediné, co zatím víme (a ani to ne jistě) je, že APU Trinity mají být levnější než nízkonapěťová Core ix Ivy Bridge od Intelu, což by mělo společně s levnějšími čipsety srazit cenu Ultrathinů níže, než jsou Ultrabooky. Některé zdroje hovoří o cenách o cca 100-200 amerických dolarů nižších, než srovnatelně vybavené Ultrabooky, a některé dokonce o cenách okolo 500 USD, což by za zařízení, které by se i jen blížilo Ultrabookům v kombinaci mobility a výkonu, bylo naprosto úžasné.

Momentálně je ale ještě dost brzy na nějaké odhady, jak bude nakonec nová kategorie vypadat. Orientace na cenu je ovšem od AMD poměrně logická; v tomto ohledu mají Ultrabooky přece jen určité rezervy, protože i když 1000 USD není nijak závratná částka, drobné to taky úplně nejsou. Pro mnoho uživatelů je cena velmi zásadním, pokud ne přímo tím hlavním faktorem při rozhodování o koupi nového počítače a AMD správně cítí možnost ukousnout si kus z pomyslného koláče Intelu.

Otázkou bude, jak se s tím vyrovnají výrobci. Pokud by se velké značky snažily zvětšit si marže a Ultrathiny s Trinity nabízet za podobné ceny jako Ultrabooky s Ivy Bridge přes nižší ceny komponent, projekt AMD by tím s největší pravděpodobností zabili. Intel má výhodu v tom, že Ultrabooky už dávno plní trh a jsou poměrně populární; AMD se tedy bude muset pořádně snažit, aby jeho platforma získala nějaké slušné zastoupení na trhu. Bude to mít o to těžší, že má kvůli svému silně menšinovému zastoupení na trhu s mobilními procesory podstatně menší "páky" na výrobce než Intel.

V každém případě nezbývá doufat, že se AMD podaří naskočit do již slušně rozjetého vlaku. Bylo by to výhodné nejen pro samotné AMD, které po fiasku s desktopovým Bulldozerem potřebuje něco na napravení své pověsti, ale i pro uživatele - konkurence na trhu je vždycky zdravá, to snad není potřeba zdůrazňovat. AMD by si ale v každém případě mělo pospíšit, protože čím déle bude trvat vytvoření nějakých rozumných mantinelů pro výrobce a uvedení prvních Ultrathin modelů, tím hůře pro něj. A také by podle nás možná neškodilo zamyslet se nad názvem kategorie a vymyslet něco trochu originálnějšího - takhle to vypadá, že marketingu AMD nějak došla invence.

Byl pro vás článek přínosný?