Hlavní navigace

AMD vydá i Radeon R5 230, zřejmě přeznačený HD 6450. Zn.: totální lowend

7. 10. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pokud jste si mysleli, že AMD bude ve všech nových grafikách používat jen moderní architekturu GCN a 28nm výrobní proces (či jste si mysleli, že neuvidíme model s pomalou 64bitovou pamětí), čeká vás zklamání. AMD totiž hodlá v přeznačování levnějších grafik zajít ještě o něco dále a zrecykluje i produkty pamatující rok 2010 či 2011.

Všechny grafiky s novým značením, které zatím AMD odhalilo či o kterých jsme se dozvěděli mimoděk, patřily buď do mainstreamového segmentu R7, nebo do highendového ranku R9. Osobně jsem měl za to, že lowendové pásmo R5 si AMD nechá jen pro APU, ale nebude tomu tak. Firma bude v této generaci dedikovaných grafik nabízet minimálně ještě model R5 230, jehož existenci vyzradila firma XFX. Neznáme k němu sice žádné oficiální parametry až na to, že je karta vyzbrojena 2 GB paměti DDR3, jsou ale k dispozici fotografie, které mnohé napoví.

Karta se totiž od pohledu velmi podobá tomu, jak XFX vyrábí staré Radeony HD 5450 a HD 6450 s 40nm lowendovými čipy Cedar a Caicos. Ty obsahují jen 80, respektive 160 stream procesorů ještě architektury VLIW5. Jeden z těchto čipů tedy velice pravděpodobně spočinul i v kartách Radeon R5 230. Doufejme, že jde o přece jen rychlejší Caicos. To si myslí i web techPowerUp, podle nějž má GPU tohoto Radeonu 160 stream procesorů, osm texturovacích a čtyři rasterizační jednotky. Paměťová propustnost bude značně špatná, neboť čip používá jen 64bitovou sběrnici. Takt jádra snad bude 875 MHz a pamětí 1,8 GHz efektivně – je však otázka, kde tato data techPowerUp vzal, a nemusí tedy jít o konečné parametry.

 

Model od XFX je nízkoprofilový a pasivně chlazený (taktéž se jedná o jednoslotovou kartu). Karty s čipem Caicos by měly mít TDP do 30 W, pokud nedojde k žádným změnám. Jak můžete vidět na obrázcích, XFX osazuje jako výstupy DVI, HDMI a analogové rozhraní.

Cenové segmenty v novém značení Radeonů

Je jasné, že u tohoto modelu se již nebude jednat o herní grafickou kartu. Poslouží například pro osazení staršího stroje, či v situaci, kdy z nějakého důvodu nevyhovuje integrovaná grafika (napadá mě třeba absence HDMI či dual-link DVI na desce). Zatím není jasné, zda se tomuto kousku také dostane oficiálního uvedení spolu s kartami řad R7 a R9. To, že o něm doposud nikde nebyla řeč, naznačuje, že se buď dostane na trh později, nebo že ho AMD vypustí potichu, bez nějakých fanfár.

Zdroje: VideoCardz, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?