Hlavní navigace

AMD vyvíjí rychlé paměti GDDR6, standard bude hotový v roce 2014

21. 6. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Když jsem před necelým měsícem zpracovával novinku o možném vycouvání Samsungu z výroby GDDR5, při té příležitosti jsem hledal informace týkající se následující generace, GDDR6. Tehdy jsem kromě překlepů nebo zbožných přání nenašel nic, dnešní novinka je tedy asi tou historicky první, která se šesté generace rychlých pamětí bude týkat.

 

Ale protože o standardu, který je zatím ve vývoji, příliš mnoho nevíme, ponoříme se trochu do historie a okolností, za kterých specifikace GDDR vznikají. GDDR jsou otevřené standardy spravované konsorciem JEDEC a mezi společnosti zainteresované na jejím vývoji patří například Nvidia, Intel, Qualcomm, Texas Instruments nebo Cisco. Společnost, která ale standard fakticky vyvíjí a předsedá příslušným orgánům v JEDEC, je AMD. Společnost se zeleným šípem ve znaku tuto čestnou roli získala odkoupením ATI v roce 2006.

Málokdo ví, že pod hlavičkou GDDR5 byly vyvinuty dva standardy: „single-ended GDDR5“ a „differential GDDR5“. Druhá jmenovaná technologie měla být zabijákem pamětí XDR od Rambusu. Jejich druhá generace XDR2 běhá na efektivních taktech až 8 GHz a před vydáním Radeonů HD 7900 se spekulovalo, že by AMD mohlo namísto GDDR5 sáhnout právě po těchto pamětěch. Jak asi tušíte podle toho, že GDDR5 neběhají na 8 GHz, verze differential se neprosadila. Všude se používá konvenčnější varianta single-ended, která ale předčila původní očekávání. To znělo, že GDDR5 se dostanou maximálně na fyzický takt 1,5 GHz (efektivní 6 GHz) po přetaktování. Realita roku 2012 je taková, že Nvidia dodává několik modelů s GDDR5 taktovanými z továrny na 6 GHz a po přetaktování se lze dostat až na 7,4 GHz.

A teď už konečně ke GDDR6. VR-Zone hlásí, že v novém standardu se chystá mnoho významných změn a předpokládá, že karty s tímto typem pamětí budeme kupovat ještě po roce 2020. Zdá se vám to jako až příliš vzdálená budoucnost? Ani dnes není problém sehnat grafickou kartu s GDDR3, byť jde už pouze o výběhové modely. GDDR3 jsou na trhu od roku 2004, standard GDDR6 by měl být hotov v roce 2014 a od finalizace standardu na pulty obchodů to zpravidla trvá v řádu jednotek měsíců.

Zdroj: VR-Zone

Byl pro vás článek přínosný?