Hlavní navigace

AMD zlevňuje Radeon R9 Nano o čtvrtinu, na úroveň modelu R9 Fury

12. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Starý rok a s ním období největších vánočních nákupů je pryč, což ale na druhou stranu otevírá prostor pro výprodeje nebo slevy. Jedno potenciálně zajímavé seškrtání cenovky podniklo AMD během CES 2016 minulý týden. V tiskové zprávě z veletrhu totiž firma uvádí, že zlevnila třetí z grafických karet založených na GPU Fiji a pamětech HBM, kterou loni uvedla, Radeon R9 Nano.

V tiskovce AMD uvádí, že snížení ceny kartu zpřístupní více zájemcům o rychlá herní PC ve formátu Mini ITX, motivace ale bude samozřejmě hlavně ve zvýšení prodejů modelu, který byl za vysokou cenu často kritizován. Původní cenovka totiž byla stejných 649 USD jako u highendového vodního modelu Radeon R9 Fury X, i když kvůli omezenému TDP byl výkon nižší a spíše podobný modelu R9 Fury – příplatek za zredukovanou spotřebu byl tedy značný. Nyní ovšem AMD oficiálně snižuje cenu R9 Nano na 499 USD, což situaci výrazně mění.

AMD Radeon R9 Nano na oficiálních fotografiích

U nás tato částka nyní po započítání DPH odpovídá téměř přesně 15 000 CZK, v eurozóně by měla být oficiální cena takřka stejných 549 EUR. Až koncové ceny v obchodech zareagují na ty oficiální a karty zlevní na tyto úrovně, dostane se Nano na úroveň ořezaných Radeonů R9 Fury, nebo dokonce i pod ně (lze ale čekat, že o něco klesnout by mohly i ceny těchto modelů). Tím pádem již nepůjde jen o čistě kartu pro mini-ITX sestavy, ale o kartu do jisté míry cenově konkurenceschopnou s desktopovými modely.

 

V neprospěch kompaktního modelu bude mluvit méně výkonné (a tedy potenciálně hlučnější) chlazení a nemožnost při šťastné konstelaci výkon zvednout odemčením některých deaktivovaných jednotek. Na druhou stanu má R9 Nano výhodu nižší spotřeby a menších nároků na napájecí zdroj, rozhodování tedy bude pro zájemce komplexnější.

Radeon R9 Nano White Edition od Asusu
Radeon R9 Nano White Edition od Asusu

Většina našich obchodů při pohledu do vyhledávače cen v tuto chvíli uvádí ještě vyšší částky (od 17 500–18 000 CZK), ovšem už se zřejmě začínají ukazovat i nějaké vlaštovky sahající níže k oněm patnácti tisícům, které by odpovídaly oficiální dolarové ceně. Vzhledem k tomu, že snížení ceny je značné, asi bude trvat delší dobu, než se stav ustálí a sleva se projeví naplno. Při případné koupi Radeonu R9 Nano v následujících týdnech tudíž věnujte nějaký čas na osondování nabídky různých prodejců.

Zdroj: AMD

Byl pro vás článek přínosný?