Hlavní navigace

Analytici: 2,5" HDD vtrhnou do desktopu, do čtyř let obsadí pětinu trhu

10. 4. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Pevné disky s průměrem plotny 2,5 palce jsou dlouhá léta výsadou notebooků, teprve před pár lety začaly pronikat také do serverového segmentu, kde oproti 3,5" modelům mohou nabídnout větší kapacitu a výkon při zachování rozměrů (například nějakého NASu, ve kterém je osazeno několik až několik desítek disků). V desktopu zatím mobilní pevné disky představují prakticky nula procent prodejů. To se ale podle analytické firmy IHS iSuppli má změnit. Už v příštím roce prý 2,5" disky ukrojí svým 3,5" sourozencům 4 % desktopového trhu a do roku 2016 jejich podíl naroste na 18 %.

Předpověď jde zdánlivě proti veškeré logice: 2,5" disky jsou dražší, mají nižší kapacitu i nižší výkon, k dobru jim lze přičíst jedině tišší provoz a nižší spotřebu, na kterou se ale v desktopu moc nekouká. Ptáte se, který zákazník při všech smyslech by si dobrovolně pořídil do desktopového stroje 2,5" disk (vyjma případů, kdy je to pečlivě zvážená oběť na oltář tichého chodu)? Zapomínáte na segment all-in-one počítačů, kde výběr komponent není tak docela dobrovolný a kde výhoda malých rozměrů není úplně k zahození.

Apple iMac, HP TouchSmart, Samsung řady 7, Lenovo IdeaCentre, Asus Eee Top Touchscreen… to je namátkou jen několik sérií all-in-one PC, u kterých podle iSuppli „hrozí“ přechod na mobilní pevné disky. S předpokládanou rostoucí poptávkou po nettopech a all-in-one PC se sveze i poptávka po hardware určeném původně do notebooků, mimo jiné právě pevných discích. Ty prý mají před sebou čtyři až pět let nerušeného růstu, než je začnou vytlačovat levná SSD.

Zdroj: X-bit labs

Byl pro vás článek přínosný?