Hlavní navigace

Analýza: Za čtyři roky bude Android nejpoužívanějším operačním systémem

29. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

Společnost International Data Corporation, zabývající se technologickými analýzami, ve své nové zprávě předpovídá, že operační systém Android, který známe z chytrých telefonů a tabletů (ale taky třeba autorádií) v roce 2016 sesadí Windows z pomyslného trůnu krále operačních systémů a stane se nejpoužívanějším systémem na světě.

Google Android se má stát nejpoužívanějším operačním systémem

Není ale třeba se obávat, že se Android začne cpát do vašich PC. Analýza v tomto ohledu dává dohromady všechna "chytrá zařízení", tedy v podstatě vše, co umí přistupovat k webu. Netýká se tak pouze stolních počítačů a notebooků, ale čehokoliv s operačním systémem, včetně chytrých telefonů, tabletů a vlastně čehokoliv, co má Android. Tedy i zmíněného autorádia, nebo třeba nějaké chytré ledničky.

 

V současnosti mají operační systémy Microsoftu v této kombinované kategorii podíl 35,9 % a IDC mu věští propad na 25,1 %. Android je momentálně na druhém místě s 29,4 procenty a podle předpovědi analytiků by měl vyrůst jen poměrně mírně na 31,1 %. Na záda mu bude dýchat iOS od Applu, který by měl růst rychleji – z dnešních 14,6 % na 17,3 %. Startuje ale z nižší pozice a proto mu k prvnímu (ani druhému) místu nepomůže ani onen rychlejší růst.

Absolutní počty "chytrých zařízení" (v originále smart devices) jsou na rok 2012 odhadovány na 1,1 miliardy, v roce 2016 by jich mělo být už 1,6 mld. To vysvětluje nárůst mobilních systémů a propad Windows – tabletů a chytrých telefonů se prodává již nyní výrazně více než počítačů a notebooků a tento trend bude pokračovat nadále. Třeba ve Spojených státech se již na podzim prodalo více tabletů než osobních počítačů.

Zdroj: IDC (via Electronista)

Byl pro vás článek přínosný?