Hlavní navigace

Apacer vyrábí SSD s dvojím rozhraním. Poslouží jako interní i externí disk

8. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Různá SSD bývají zaměřená na výkon, či nízkou spotřebu pro mobilní použití, případně na cenu. Disk AS710 TurboIII od Apaceru na to jde poněkud jinak a snaží se zaujmout uživatele se speciálními potřebami. Konstrukčně se jedná o klasický 2,5" disk pro interní použití, zároveň jej lze ale použít jako externí úložiště. Má totiž dvě sady konektorů.

Pro interní instalace má AS710 TurboIII klasické rozhraní SATA s rychlostí 6 Gb/s. Zároveň je ale přítomen i konektor pro kabel USB, díky kterému lze disk připojit externě na rozhraní USB 3.0. Pokud disk používáte vně skříně, dají se kontakty rozhraní SATA přikrýt gumovým ochranným krytem, aby je neohrožovaly nečistoty či statická elektřina.

SSD Apacer AS710 TurboIII umí běžet přes rozhraní SATA i USB 3.0
SSD Apacer AS710 TurboIII umí běžet přes rozhraní SATA i USB 3.0  

AS710 TurboIII se prodává v kapacitě 128 GB, použitá NAND je typu MLC. Co se výkonnostních čísel týče, má disk dosahovat 70 000 IOPS při zápise náhodných 4KB bloků a 50 000 IOPS při náhodném čtení (to je podle všeho netypicky pomalejší, než zápis – nejde-li o chybu v dokumentaci). Přenosové rychlosti při sekvenčním přístupu se liší podle toho, jak je disk zapojen. Přes rozhraní SATA z něj lze dostat až 550 MB/s při čtení a 530 MB/s v zápisu. Externí zapojení přes USB 3.0 rychlost poněkud sráží, podle Apaceru lze dosáhnout na 380 MB/s při čtení, zapisování disk zvládne zhruba rychlostí 420 MB/s. Protokol USB 3.0 nejspíš trochu omezí i hodnoty IOPS v náhodném přístupu, ty ale pro režim USB výrobce neuvádí.

SSD Apacer AS710 TurboIIISSD Apacer AS710 TurboIII

Pro běžné zálohování, skladování či přenášení dat nemá většinou valného smyslu pořizovat SSD (i když zde může být jistou výhodou mechanická odolnost) a v případě AS710 TurboIII se také bavíme o poměrně malé kapacitě. Disk ovšem slibuje certifikaci pro technologii Windows2Go (WTG), což naznačuje, k čemu je asi hlavně určen: k instalaci operačního systému, pro což je pochopitelně SSD vhodnější než mechanický disk. Na SSD s WTG můžete se sebou nosit svou osobní instalaci Windows (potřeba je ale edice Enterprise) a spouštět ji přes USB z různých počítačů (doma, v práci) podobně jako „live“ distribuce Linuxu.

 

Na disky AS710 TurboIII dává Apacer tříletou záruku. Cenu, za kterou se mají prodávat, nicméně společnost neprozradila. V obchodech v tuto chvíli zřejmě ještě nejsou, kdy by měly být dostupné, oficiální zdroje neuvádějí.

Zdroje: Apacer, techPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?