Hlavní navigace

Apple končí s Thunderbolt Displayem. Náhradou prý bude 5K monitor s integrovanou grafikou

27. 6. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Je to již pět let, co Apple uvedl Thunderbolt DIsplay. Jeho 27" IPS monitor s rozlišením 2560 × 1440 px je teď nejstarším produktem v jablečném katalogu. Apple jej už nebude vyrábět, pouze doprodá naskladněné zásoby. Například v českém Apple Online Storu je stále k dispozici za 32 000 Kč.

Thunderbolt Display byl zvláštní tím, že fungoval také jako dokovací stanice či replikátor portů. S počítačem se spojil jedním konektorem, přes který vedl zvuk integrovaných 2.1 reproduktorů, mikrofonu a obraz HD kamery. Zároveň nabídl další Thunderbolt, trojici USB 2.0, FireWire 800 a gigabitový Ethernet.

Apple Thunderbolt Display z roku 2011 ještě stále nemá nástupce
Apple Thunderbolt Display z roku 2011 ještě stále nemá nástupce

Dnes už se FireWire prakticky nepoužívá, prodávat produkt s USB 2.0 je ostuda a také rozlišení Thunderbolt Displaye vypadá vedle ostatních jablečných obrazovek Retina slaboučce. Jenže nic lepšího Apple na trhu nemá. Kdo chce vyšší rozlišení a novější technologie, musí koupit 4K nebo 5K iMac.

John Paczkowski z BuzzFeedu ale tvrdí, že Apple pracuje na nové generaci monitoru s integrovanou grafikou. O něm se už spekulovalo na jaře, ale ještě ve stejné době byly zprávy dementovány. Teď to podle všeho vypadá, že monitor s iGPU je opravdu na cestě.

 

K čemu grafika, to je jasné. MacBooky s jemnými displeji ukazují, že GPU od Intelu takovou porci pixelů nezvládnou. Pokud Apple osadí grafikou samotný monitor (pravděpodobně nějakým Radeonem od AMD), může monitor bez obav použít k jakémukoliv počítači. Nabízí se samozřejmě otázka, jestli grafika bude vyměnitelná. Vzhledem k míře integrace u jiných produktů Applu ale můžeme s jistotou tvrdit, že nebude.

A jak by mohl nový monitor vypadat? Nejspíš jako iMac, ale bez počítače. Pokud nejde o fámy, Apple uvede 5K monitor (5120 × 2880 px) s rozhraním Thunderbolt 3.0 (a konektorem USB-C). Ten má dostatečně široké pásmo pro 5K s 60 snímky za sekundu a ještě zůstane na další konektory. Zároveň je jasné, že nový monitor by plně podporovaly jen nejnovější Macy s procesory Intel Core 6. generace (Skylake).

PS: 5K monitor Dell UP2715K už lze koupit od 25 000 Kč. Plné rozlišení bohužel vyžaduje zapojení dvou konektorů, protože Dell ještě nepoužil modernější rozhraní DisplayPort 1.3. Monitory jím vybavené teprve přijdou.

Zdroj: TechCrunch, John Paczkowski

Byl pro vás článek přínosný?