Hlavní navigace

Apple nelegálně diktoval ceny e-knih. Ve sporu proti USA se dohodne mimosoudně

17. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Několik amerických států a spotřebitelů v roce 2012 zažalovalo Apple kvůli diktování cen e-knih. Apple se sice hájil, že vyšší ceny pomohly růstu trhu, ale ve sporu tahal za ten kratší konec. Čelil pokutě až 840 milionů dolarů, kterou požadovali žalobci. Už loni soud rozhodl, že chování Applu bylo nelegální, a letos v červenci se mělo rozhodnout o výši náhrady poškozeným.

Kauza spočívala v tom, že Apple a pět velkých amerických vydavatelů (Macmillan, Penguin, Hachette Book Group, HarperCollins Publishers a Simon & Schuster) chtěli uměle zdražit elektronické knihy a donutit tím Amazon (jedničku v prodejích e-knih), aby změnil svůj obchodní model. Amazon totiž často prodával pod cenou, Apple a vydavatelé ale chtěli ceny navýšit o 30 %.

 

Apple se dnes s žalobci předběžně dohodl a zřejmě se tím vyhnul vysoké pokutě. Okresní soud v New Yorku dal oběma stranám měsíc, aby dohodu schválily i formálně. Detaily urovnání ale zatím neznáme. Apple se nicméně stále odvolává vůči předchozímu procesu, který rozhodl, že navýšení cen je v rozporu se zákonem, informuje deník Bloomberg.

Zdroj: Bloomberg

Byl pro vás článek přínosný?