Hlavní navigace

Apple představil tři nové varianty cenově dostupných počítačů Mac Mini

19. 10. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Fanoušci produktů Apple se kromě novinek o Apple Watch, uvedení dalších iPadů nebo představení iMacu 5K dočkali ještě tří aktualizovaných verzí Macu Mini, který je momentálně tou nejdostupnější sestavou z nabídky Apple (starší model je na Alze k dostání za necelých 16 000 Kč).

Díky kombinaci zajímavého výkonu a nízké spotřeby se dle vyjádření výrobce jednalo o energeticky nejefektivnější sestavu na světě. Teď, když byly do rovnice přidány procesory Intel čtvrté generace, se tento poměr ještě vylepší (provoz mimo zátěž vyžaduje pouhých 6 wattů).

Ve všech třech variantách najdeme dvoujádrový Core i5 (Haswell). Nejlevnější Mac Mini s procesorem na frekvenci od 1,4 do 2,7 GHz (Turbo) je k dostání za 13 990 Kč. Se 4 GB RAM, Intel HD Graphics 5000 a 500 GB pevným diskem tak bude výkon skutečně odpovídat ceně (když vezmeme v potaz značku).

 

Za 19 990 Kč se už s procesorem dostaneme na frekvenci od 2,6 GHz (Turbo 3,1 GHz). Kromě dvojnásobné paměti (8 GB RAM) a 1TB HDD se o něco posuneme i s grafickým výkonem díky Intel Iris Graphics. Poslední varianta za 27 900 Kč se hrubým výkonem posune už jen nepatrně. Core i5 se tu dostane na frekvenci v rozmezí od 2,8 GHz (Turbo 3,3 GHz). Paměť a grafika zůstanou stejné jako v předchozím modelu. Připlácí se tu především za rychlejší disk v podobě hybridní 1TB Fusion Drive (něco jako SSHD).

Jednotlivé modely lze ještě před koupí omezeně přizpůsobit. V nabídce je například 3GHz Core i7 se dvěma jádry, Fusion Drive pro modely, které ho nemají v základu nebo rovnou 1TB uložiště přes rozhraní PCIe. Jediným upgradem dostupným pro všechny modely je posílení paměti RAM na 16 GB. V základní výbavě ještě najdeme dva porty Thunderbolt 2, Wi-Fi 802.11ac a pochopitelně operační systém Mac OS X Yosemite. Zajímavostí je, že tato generace Maců Mini je první, která už má paměti přímo na desce. Dodatečný upgrade už není možný.

Zdroj: Apple

Byl pro vás článek přínosný?