Hlavní navigace

Apple si prý od AMD nechá na míru udělat x86 procesory. Nejde-li o fámu...

21. 10. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Už pár let se spekuluje o tom, že jednoho dne (pokud už nenastal někdy v minulosti) by se společnost Apple mohla rozhodnout dát vale procesorům Intel a přesedlat na vlastní čipy ARM, což by jí neslo výhody například ve větší flexibilitě a hlavně asi větších maržích. Ale možná by to nemusel být hned ARM a přesto by monopol Intelu v počítačích Mac mohl padnout. Podle údajných zákulisních informací – dlužno ale říci, že velmi velmi nezaručených – totiž prý Apple zvažuje, že by v budoucnu mohlo použít i čipy od AMD.

Podle webu Bits and Chips má údajně Apple zájem o procesory či SoC pro stolní PC a notebooky; nešlo by ale o žádné z běžně dostupných APU/CPU, ale zřejmě o na míru navržené čipy. Jinými slovy, Apple by si, jsou-li tyto informace reálné, objednal svůj vlastní SoC podobně jako mají od AMD Sony a Microsoft ve svých konzolích tzv. „semi-custom“ APU. Procesor by používal bloky od AMD jako je CPU, GPU, paměťový řadič a tak podobně, ale zároveň by mohl obsahovat i specifickou technologii vyvinutou samotným Applem.

Podle Bits and Chips se tato šeptanda má týkat až vzdálenějších let 2017–2018, čipy by tedy patrně vznikly již na nové architektuře Zen, která má dle plánů být uvedena koncem příštího roku. Jak známo, firma Apple je posedlá utajováním, takže taková informace by se snadno ven nedostala. Mohla by ale asi uniknout z méně maniakálního AMD, pokud by se nějaká jednání nebo dokonce už i přípravy konaly. Gian Maria Forni z webu Bits and Chips údajně tuto informaci získal od kohosi z finančních kruhů, a sice člověka, který měl loni v předstihu vědět, že AMD oznámí novou procesorovou architekturu, jejíž jméno se později ukázalo být Zen.


AMD vyrábí na míru čipy pro Sony a Microsoft. Mohlo by dostat zakázku i z Apple?

AMD by se samořejmě nové odbytiště hodilo. Bits and Chips poukazuje na to, že úspěšný kontrakt od Apple by také mohl být účinnou propagací pro jeho „semi-custom“ služby AMD. Samotný finanční efekt byl ale mohl být překvapivě malý, neboť Apple své dodavatele s oblibou tlačí co do co nejnižších cen (a vstřídání dodavatele CPU by mohlo mít i přesně tento záměr).

 

 

Reálné? Moc asi ne

Vše by samozřejmě záleželo i na tom, zda se architektura Zen povede či ne, ovšem momentálně bych asi tuto zvěst nebral, nebo jen s hodně velkou rezervou. Kromě toho, že Bits and Chips občas nemá úplně nejlepší úsudek a několikrát již publikoval věci, které se nevyplnily, je kontrakt Apple s AMD z různých příčin spíše nepravděpodobný. Proti mluví například to, že Apple má s Intelem poměrně úzký vztah a u notebooků by nejspíš vyžadoval, aby SoC měl delší výdrž na baterii než alternativa Intelu, což by pro AMD byl velmi těžký úkol. Na druhou stranu, například letos uvedený MacBook postrádající elementárně potřebné porty ukazuje, že Apple je schopen prodat leccos a zákazníci mu funkční zhoršení tolerují. Nižší cena od AMD by klidně mohla rozhodnout.

Nicméně použití čipů Intel má v počítačích Apple i svoji prestižní funkci, na čemž by procesory AMD narazily. Řada osob nad nimi ohrnuje nos, zatímco image Applu stojí na víře, že jeho hardware je nadprůměrně kvalitní. Pravda, výsledný čipl by mohl nést jen značku Applu, což by problém zmírnilo. Svým způsoben proti mluví ale asi i to, že úspěch AMD u Applu je přesně to, co by průměrný člověk vyfantazíroval nebo vypustil jako „hoax“. Bude třeba si tedy počkat na případné další doklady, pokud se někdy objeví.

APU Beema/Mullins

 

Ani velmi pravděpodobná možnost, že je celá tato zpráva vymyšlená, přitom není jediným „háčkem“. Je možné, že i kdyby informace byla pravdivá, nebyla správně pochopena. AMD by totiž Applu mohlo navrhnout i jiné čipy, než SoC pro notebooky a PC. Logicky nejvíc se nabízí čip pro herní konzoli, ale mohlo by jít například i o serverový SoC pro privátní datacentra společnosti. Nebo třeba o speciální GPU. Ale ať tak nebo onak, mám pocit, že satisfakce v podobě procesorů AMD v MacBooku se fanoušci značky asi hned tak nedočkají.

Zdroje: Bits and Chips, fórum SemiAccurate

Byl pro vás článek přínosný?