Hlavní navigace

Consumer Reports už nové MacBooky Pro doporučují. Apple opravil špatnou výdrž

16. 1. 2017

Sdílet

Zdroj: Redakce

Americký spotřebitelský časopis Consumer Reports v prosinci otestoval nové MacBooky Pro a jako vůbec prvním počítačům od Applu jim nedal doporučení ke koupi. Kvůli nekonzistentní výdrži, která v kancelářském režimu skákala mezi 4 až 16 hodinami. Apple tento test neušel a během prázdnin začal s lidmi z CR řešit, v čem by mohl být problém. A našel jej.

Časopis všechny notebooky testuje stejnou metodikou. Notebooky nabije na plno, nastaví jim jas displeje napevno na 100 cd/m² a jako jediné zařízení je připojí k Wi-Fi. Přes něj si notebook cyklicky stahuje 10 připravených stránek ze zvláštního lokálního serveru (nikoliv z internetu). Využívá se přitom vždy výchozí prohlížeč, ve kterém je zakázáno cacheování. Stránka se tedy vždy stáhne celá, nevyužívá se žádných dříve stažených souborů z interního úložiště.

A právě v posledním bodě byl problém. Prohlížeč Safari v sobě obsahoval chybu, která při vypnutém cacheování (nastavuje se ve vývojářském režimu) výrazně zatěžuje systém a zvyšuje spotřebu. Pokud ukládání od vyrovnávací paměti zapnuli, výdrž už nekolísala a byla vysoká.

Apple následně vydal záplatu do beta programu (9. ledna), která chybu opravuje. Opětovné testování již ukázalo konzistentní výsledky. MBP 13 bez Touch Baru vydržel 18,75 hodiny, s Touch Barem 15,75 hodiny a MBP 15 pak 17,25 hodiny. Výsledkem je, že Consumer Reports již novým MacBookům Pro dávají doporučení ke koupi.

Byl pro vás článek přínosný?