Hlavní navigace

ARM mění šéfa. Dvacet let je pro Warrena Easta dost, nahradí ho Simon Segars

23. 3. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Firmu, která v současnosti určuje, jak budou vypadat procesory drtivé většiny chytrých telefonů, tabletů i mnoha dalších zařízení, čeká změna ve velení. Warren East, ředitel firmy ARM Holdings, která procesorová jádra a architekturu ARM vyvíjí a licencuje, totiž na funkci rezignuje.

Z vedení firmy odchází dobrovolně ve věku 52 let. Na důchod to tedy ještě není, nicméně se nezdá, že by se loučil ve zlém. Na rozdíl třeba od posledního střídání v AMD je totiž již zvolen jeho nástupce, což znamená, že změna byla dopředu naplánovaná. Pro pozorovatele nicméně přišla překvapivě (a akcie zareagovaly mírným propadem). Novým šéfem bude pětačtyřicetiletý Simon Segars a střídání stráží se uskuteční prvního července (júla) tohoto roku. Segarse si ARM vybral takříkajíc ze svého středu, ve firmě je totiž přes dvacet let, téměř od jejího založení.

Warren East šéfoval ARM Holdings od roku 2001, nicméně na nižších pozicích v ní byl zaměstnán již od roku 1994 (ARM byl založen roku 1990 jako Advanced RISC Machines). Jeho předchozím působištěm byla rovněž dobře známá firma Texas Instruments (TI). East tedy držel otěže během celé veleúspěšné expanze, kdy se po šťastném uchvácení mobilního trhu architektura ARM dostala do serverů a netají se ani ambicemi na průnik do PC – klasických notebooků i desktopů.

Warren East, ředitel ARM Holdings v letech 2001 – 2013
Warren East, ředitel ARM Holdings v letech 2001 – 2013

S ohledem na svůj věk však prý East teď bude raději, když ho nahradí někdo mladší, a to zejména kvůli přípravě budoucích procesorů a dalších produktů. O těch se totiž rozhoduje na mnoho let dopředu, a po dvaceti letech, jak říká (hlavou společnosti nicméně tak dlouho nebyl), by údajně mohla přijít jistá strnulost, či neschopnost vidět a odhadnout změny, které budoucnost chystá.

Simon Segars, nový CEO ARM
Simon Segars, nový CEO ARM 

Simon Segars je s firmou už od roku 1991. Zastával různé manažerské pozice, podílel se na vývoji jedněch z prvních procesorů a byl viceprezidentem pro prodej. Nyní říká, že nebude nijak dramaticky měnit chod firmy, ani nepřináší žádnou „skvělou novou“ strategii. V ARMu tedy plánuje pokračovat v nastaveném (dlužno říci úspěšném) kurzu. S Eastem prý ostatně na směřování firmy úzce spolupracoval, takže není divu, že se s ním ztotožňuje.

 

Zatímco i kolem plánované změny šéfa Intelu se (i přes to, že firma slušně vydělává) rojily spekulace říkající, že odchod Paula Otelliniho nemusel být dobrovolný, kolem Warrena Easta je v tomto ohledu zatím ticho. ARM má v současnosti vedoucí pozici v oblasti procesorů pro telefony a tablety, jež je v současnosti nejostřeji sledovaná. Zatímco o tom, že by se ARM s Intelem mohl měřit svou technologickou silou, lze pochybovat, je faktem, že Intelu se zatím nedaří urvat si v mobilní sféře významnější místo. Analytici proto zatím o osud britské firmy nemají strach. Dokonce se objevily spekulace, že by Warren East mohl mířit právě za kormidlo Intelu, ačkoliv přechod k přímému konkurentu nevidím moc reálně (a často jej dokonce přímo zakazuje dohoda s minulým zaměstnavatelem).

Zdroj: The Register (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?