Hlavní navigace

ASRock má základní desku s dvěma 10Gb/s síťovkami. Pro desktop i do racku

25. 11. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Výbava základních desek se za posledních 10 let v mnohém změnila, jedna věc ovšem zůstala po tuto dobu stejná: integrované síťové karty. Ethernet se zasekl na rychlosti 1 Gb/s (125 MB/s). Pokud vás to mrzí, vyhlédl si vás zřejmě ASRock coby potenciální zákazníky. Společnost teď totiž přišla se základní deskou, která integruje místo gigabitových síťovek adaptéry s přenosovou rychlostí 10 Gb/s – a to hned dva.

ASRock X99 WS-E/10G je modelem zejména pro pracovní stanice, ovšem u desky pro procesory Haswell-E a platformu X99/LGA 2011-3 to není nic zvláštního. ASRock u ní nabízí 8 slotů DIMM pro paměti DDR4 a sedm slotů PCI Express 3.0 ×16, z nichž až čtyři mohou jet naráz v plném režimu díky použití dvou přepínačů PLX PEX 8747. Úložiště lze instalovat na 13 portů SATA 6 Gb/s (plus jedno eSATA) a také port SATA Express. I když na PCB už je docela těsno, podařilo se umístit i slot M.2. Ten umí řežim PCI Express 2.0 ×4, takže může běžet až s rychlostí 20 Gb/s.

Základní deska ASRock X99 WS-E/10G

 

Dvakrát 10Gb/s Ethernet a pár gigabitů navrch

Hlavní atrakcí jsou ale, jak už bylo nadhozeno, síťové adaptéry. Jak můžete vidět na snímku zadního panelu, jsou z desky vyvedeny rovnou čtyři porty RJ-45 pro drátový Ethernet. První dva jsou „obyčejné“ gigabitové Ethernety, ovšem obsluhují je čipy Intelu (I210AT). Druhé dva konektory už patří desetigigabitovým adaptérům, které zajišťuje dvouportový čip Intel X540, což by měl být adaptér serverové třídy. ASRock uvádí, že u všech čtyř rozhraní lze použít teaming a dosáhnout tak teoretické propustnosti 22 Gb/s.

Taková rychlost vám pochopitelně ale bude platná jen v rámci lokální sítě. Domácí přípojku k internetu si tímto určitě nezrychlíte, i když marketing firmy by nám rád podsouval opak.

Síťovky má deska hned čtyři. Dvě z nich jsou desetigigabitové
Síťovky má deska hned čtyři. Dvě z nich jsou desetigigabitové

Deska má dále dvanáctifázovou napájecí kaskádu s digitální regulací napětí a různými nadstandardními komponenty, jak už u těchto modelů bývá normou. A jak se sluší na highendovou desku, je přítomna také vylepšená integrovaná zvukovka Purity Sound 2. Sestává se s Realteku ALC1150, sluchátkového zesilovače TI NE5532 a používá audio filrační kondenzátory Nichicon.

 

Kromě procesorů Core i7 pro highendový desktop jsou na tomto modelu podporovány také Xeony E5-2600 a E5-1600 v3, a to včetně nejvýkonnějších osmnáctijádrových kusů. S těmito čipy lze pak také použít paměti typu ECC.

ASRock X99 WS-E/10G je svou síťovou konektivitou i podporou Xeonů s ECC už vlastně ze serverového ranku. A ASRock také avizuje, že ji v serveru můžete použít. Konstrukce se rozměrově má vejít do rackové skříně s výškou 1U a na desce jsou také oficiálně podporovány serverové edice Windows (Server 2008 a Server 2012).

Zdroje: ASRock (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?