Hlavní navigace

ASRock představil základní desky navržené pro těžbu Bitcoinu

18. 11. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na stále populárnější bitcoinovou vlnu, jehož hodnota se v současnosti pohybuje přes 430 dolarů, zkouší nasednout i společnost ASRock. Představila totiž základní desky s označením H61 Pro BTC a H81 Pro BTC.

Model H61 Pro BTC je osazen paticí LGA 1155 pro procesory Sandy Bridge a Ivy Bridge. Je vybaven šesticí PCIe slotů pro osazení grafických karet pro těžbu, přičemž jeden je typu ×16 ve verzi PCIe 3.0 a pět malých ve verzi 2.0 (×1). Dále jde o vcelku low-endovou výbavu v podobě dvojice slotů pro operační paměť, čtyř SATA portů v revizi 2.0 (3 Gbit/s), šesti konektorů USB 2.0, zvukového čipu HD Audio 5.1 (VIA VT1705 Audio Codec) a gigabitové síťovky Realtek.

Deska H81 Pro BTC je určena pro procesory Haswell a nese tak patici LGA 1150. I na ní najdeme šest konektorů PCIe sběrnice (jeden typu ×16, dalších pět typu ×1) a dva sloty operační paměti (její velikost při těžbě není příliš významná). Zbytek výbavy je na tom o něco líp než u nižšího modelu. Najdeme tu dvojici konektorů SATA 6 Gb/s, dva starší s rychlostí 3 Gb/s a čtyři USB konektory, z nichž dva jsou ve verzi USB 3.0. Zvukový čip je typu HD Audio 5.1 (Realtek ALC662 Audio Codec) a nechybí ani gigabitový síťový čip Realtek.

 

Ceny základních desek zatím nejsou známy. Vzhledem k osazeným komponentům by však měly patřit k nejlevnějším. Jelikož při stavbě těžebního stroje na věcech jako je verze SATA a USB vůbec nezáleží a operační paměti taky není příliš potřeba, desky se zdají být poměrně vhodné. Na druhou stranu, doba těžby bitcoinu na grafických kartách je prakticky u konce a první housle dnes hrají FPGA a ASIC řešení. Použití názvu digitální měny v samotném označení desky má tak především marketingový nádech.

 
Zdroj: ASRock 1, 2

Byl pro vás článek přínosný?