Hlavní navigace

ASRock uvádí desky pro Xeony E3 Skylake. S podporou ECC, ale i pro herní PC

29. 12. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

U procesorů Ivy Bridge a Haswell nás Intel namlsal serverovými Xeony E3, u nichž šlo koupit některé výhodné modely se čtyřmi jádry a HT levněji, než srovnatelná Core i7, a daly se provozovat s normální levnou deskou. U generace Skylake toto bohužel padlo, Xeony E3-1200 v5 potřebují vždy serverový čipset. Jako určitou náplast uvedly již některé firmy desky s čipsetem C232 vhodné do herního počítače; nyní se k Asusu a Gigabyte přidává také ASRock. Ten má pro Skylakovské Xeony E3 jednu desku „gamerskou“ (dokonce i s mírně pofidérním brandingem Fatal1ty), ale také jednu spíše pracovně laděnou.

První deska, zdálky prozrazující „barvu“ červeno-červeným provedením se jmenuje ASRock Fatal1ty E3V5 Performance Gaming/OC. PCB je zřejmě odvozeno od modelů na bázi Z170 (připomíná až na detaily desku Fatal1ty Z170 Gaming K4). Dostanete s ní plastové kryty, integrované audio Purity Sound 3 se slušným množstvím elektrolytických audio kondenzátorů, dva sloty PCI Express 3.0 ×16 s podporou CrossFire (ale asi jen v režimu ×16/×4). Deska má pro úložiště šest portů SATA, ovšem schází jí slot M.2. Také nevyužita je příprava na dvojí SATA Express, patrná na PCB – tyto porty ale moc chybět nebudou, zatím pro ně SSD nekoupíte.

ASRock Fatal1ty E3V5 Performance Gaming/OC
ASRock Fatal1ty E3V5 Performance Gaming/OC

Docela podstatné je, že paměti DDR4 (čtyři sloty) by měly být podporovány jak obyčejné, tak s ECC (to funguje samozřejmě jen s Xeony, nikoliv s desktopovými Core i5/i7, která by se měla dát v desce též použít; ovšem pozor, ECC má běžet též s dvoujádry Core i3, Pentium a Celeron). Deska by měla paměti umět přetočit (funkce DDR4 Non-Z OC), ale zatím není nikde napsáno, že by měla umět přetaktování CPU přes BCLK. Je ale údajně přítomen generátor taktu Hyper BCLK Engine, tak by i vzhledem k názvu neoficiální taktování Xeonů přijít mohlo.

S touto deskou se nebude dát používat integrované GPU v procesoru. Nemá vyvedené příslušné výstupy a podporu pro jeho fungování nemá ani čipová sada C232. Na zadním panelu tak kromě audia (a tzv. „Fatal1ty Mouse Portu“) najdete jen USB 2.0, USB 3.0 v počtu čtyř portů a gigabitový Ethernet. Ten je z produkce Intelu, což jsou body navíc.

 

 

ASRock E3V5 WS je založena na jednodušším a užším PCB se zredukovanou (ale stále alespoň pasivně chlazenou) napájecí kaskádou o pěti fázích. Zůstaly dva sloty PCI Express ×16 podporující CrossFire (opět ale jen ×16/×4) a podpora ECC pamětí. Integrované audio je skromnější, ovšem je osazena gigabitová síťovka Intel (I219LM). Opět platí, že deska neumí využít integrované GPU.

 

Tato deska je sice brána jako model pro pracovní stanice, ale vzhledem k jednoduché výbavě a provedení by snad nemusela stát příliš moc. Zda to však bude stačit k tomu, aby se z Xeonů E3-1200 v5 pro LGA 1151 opět stala atraktivní volba, to těžko říct. Ceny zatím neznáme. Podle ASRocku by obě desky – nejdříve zřejmě herní model Fatal1ty – měly přijít na trh někdy po Vánocích, ovšem zatím je vyhledávače cen nikde neregistrují.

Zdroje: ASRock (1, 2), Tom's Hardware

Byl pro vás článek přínosný?