Hlavní navigace

Asus chystá herní konzoli s čipem Tegra 4. Přístroj Gamebox odhalilo AnTuTu

10. 2. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedávno se opět vynořily zvěsti o herní konzoli na bázi systému Android, kterou má údajně tajně chystat Amazon. Nvidia už herní zařízení na této platformě – mobilní konzoli Shield – uvedla v létě, letos má přibýt například Tron od čínského koncernu Huawei. Hraní na Androidu je zřejmě v očích výrobců perspektivním trhem. Do tohoto odvětví se teď podle všeho chystá i Asus. V databázi výsledků Androidích benchmarku AnTuTu se totiž objevila data o přístroji označeném Asus Gamebox. Asi není třeba mnoho pochyb o tom, že se pod tímto jménem skrývá právě herní konzole.

Společnost zatím nic jako Gamebox neoznámila, takže jeho přesná podoba je obestřená tajemstvím. K dispozici máme jen to, co o něm zjistilo Antutu, jemuž Gamebox zřejmě zaměstnanci Asusu ve firmě podrobili. Konzole běží na operačním systému Android (na testovaném exempláři byla verze 4.3) a jako srdce systému zvolil Asus procesor Tegra 4 od Nvidie, tedy SoC s čtyřmi jádry Cortex-A15 a mobilním grafickým jádrem o 72 shaderech. Takt CPU se má pohybovat mezi 1,6 a 1,9 Ghz. I dalšími parametry by měl přístroj odpovídat hardwaru tabletů či mobilů: paměť RAM má kapacitu 2 GB, pro operační systém a aplikace je k dispozici 8GB úložiště.

Skrovné detaily o hardwaru Gameboxu také uvádějí, že zařízení má obrazovku o rozlišení 1280 × 720 bodů. Média, která o „nálezu“ informují, v tomto detailui vidí doklad toho, že Gamebox bude mobilní konzole nebo prostě herní tablet, jelikož jde o zařízení s integrovanou obrazovkou. Otázka však je, zda by detekovaná obrazovka nemohla ve skutečnosti představovat i externí stolní monitor či televizi (tady se musím přiznat, že nemám ponětí, zda by to u AnTuTu bylo možné). Pravda, konkrétně rozlišení 1280 × 720 bodů by se asi dalo čekat spíše od obrazovky přenosného zařízení. To by mohlo mít konstrukci podobnou Shieldu, či podobu tabletu s nějakými ovládacími prvky navíc. Na druhou stranu, testovaný Gamebox neměl webkameru, kterou bychom u tabletu čekali.

Nicméně označení Gamebox by dávalo mnohem větší smysl, pokud by bylo zařízení klasickou „krabicovou“ konzolí pro připojení k televizoru a hraní s ovladačem, jako je například Ouya. V každém případě je také možné, že testovaný hardware je prototypem a neodpovídá finálnímu přístroji. Nakonec i pojmenování Gamebox může být jen pracovním označením a ve finále se přístroj bude prodávat pod jinou značkou. Kdy by se na trh mohl dostat, pochopitelně netušíme, stejně jako neznáme eventuální cenu.

 

Herní konzole založené na procesorech ARM a systému Android pochopitelně nemohou konkurovat klasickým „velkým“ konzolím určeným pro hry se špičkovou grafikou. Mají nicméně díky telefonům a tabletům vybudovánu zásobu méně náročných her a výkonnějším strojům od Sony, Microsoftu a Nintenda mohou ubrat část zákazníků třeba díky nižší ceně.

Zdroj: Liliputing

Byl pro vás článek přínosný?