Hlavní navigace

Asus Eee PC 1000HE: legenda útočí (první zkušenosti)

16. 4. 2009

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asus Eee PC 1000HE

Současné mininotebooky, mezi které také testovaný kousek Eee PC 1000HE patří, mají mnoho společných jmenovatelů: desetipalcový displej s jednotnou úhlopříčkou 1 024 x 600 obrazových bodů, dobrou výdrž při práci na akumulátor, plnou bezdrátovou konektivitu i pevný disk.

Z trhu v podstatě zmizely maličké sedmi a devítipalcové modely. Současné rozměry totiž nabízejí velmi dobrý poměr mezi mobilitou a ergonomií.

Prokleté piáno

Tělo nového Asusu je celé plastové, ovšem vyztužené vnitřním kovovým rámem. Černý (případně bílý) plast je na spodní straně příjemně matný a je škoda, že stejnou povrchovou úpravu nepoužil výrobce také u zbývajících ploch - tedy jak u horního víka, tak okraje okolo notebooku i prostoru kolem klávesnice. Ty části jsou vyvedeny v provedení tzv. piánového laku, což vznešeně znamená pouze tolik, že na těle notebooku bude vidět i sebemenší otisk prstu pořádně dlouho. I když si dáte tu práci a budete notebook v podstatě neustále utírat dodávanou utěrkou, nikdy nebude dostatečně čistý. A pokud budete pracovat převážně v terénu, budete se jej po čase stydět kdekoli ukázat.

Z pohledu uživatelské přívětivosti je Eee PC 1000HE vymyšlen velmi dobře: velký a pohodlný touchpad podporuje mulitdotykové ovládání, nabízí dvě velká tlačítka, rozložení rozšiřujících konektorů po obou bocích je přirozené. Kloub displeje je pevný, displej i při maximálním rozevření nemá tendenci k přepadávání.Nadstandardně se však povedla klávesnice. Ta je tvořena samotnými tlačítky, mezi kterými je navíc úzká mezera. Díky tomuto oddělení se na klávesnici píše opravdu dobře a bez jakýchkoli zbytečných přehmatů a překlepů, i když je trochu měkčí než by měla.

Parťák na cesty

Hardwarová výbava je standardní pro tuto třídu notebooků a v ničem podstatném se neliší od ostatních strojů na trhu. Procesor Intel Atom s taktovací frekvencí 1,66 GHz společně s gigabajtem operační paměti a 160GB pevným diskem poskytuje dostatek výkonu pro jakoukoli kancelářskou práci stejně dobře jako pro běh webových služeb a aplikací.

Nadstandardní je výdrž na akumulátory, která vám umožní při úsporném režimu přesáhnout devět hodin nezávislosti na elektrické energii. Při běžné práci na webu s aktivním síťovým připojením se pak dokážete dostat lehce přes sedm hodin, což je stále velmi dobrý výsledek. A to je zřejmě také hlavní důvod, proč se pro nový Asus rozhodnout.

Zaujal vás mininotebook Asus Eee PC 1000HE? Sledujte i nadále ExtraNotebook.cz a nezmeškejte jeho kompletní velký test!

Kompletní fotogalerie

Kompletní parametry

Asus Eee PC 1000HE

Cena 10 990 Kč
Zapůjčil Asus (www.asus.cz)
 
Redakce při testovaní notebooků používá paměťové produkty od společnosti Kingston.
 

Specifikace

 Procesor Intel Atom N280 (1,66 GHz, 512 KB L2)
 Operační paměť (vestavěná) 1 GB (DDR2)
 Operační paměť (rozšiřitelná do) 2 GB
 Pevný disk (velikost) 160 GB
 Pevný disk (rychlost) 5 400 ot./min
 Pevný disk (typ připojení) SATA
 Optická mechanika (typ) není
 Optická mechanika (rychlost) není
 Velikost displeje (palců) 10,2
 Rozlišení displeje (bodů) 1 024 x 600
 Grafická karta Intel GMA950
 Grafická paměť sdílená
 Wi-Fi b/g/n
 Bluetooth 2.0
 Mobilní komunikace není
 Operační systém Windows XP Home ULPC
 Porty (s výjimkou USB) 1x D-Sub, 1x RJ-45, 2x audio
 Počet USB portů 3
 Slot pro karty 1x SD/SDHC/MMC/MS/MSPro
 Rozměry 266 x 191 x 38 mm
 Hmotnost 1 452 g (včetně akumulátoru)

Byl pro vás článek přínosný?