Hlavní navigace

Asus odhalil (na reparát) pasivní PC. S Celeronem N2807 má spotřebu 6 W

22. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Asusu se z kraje letošního roku povedla jedna blamáž. Firma uvedla kompaktní desktop či nettop EB1037, u nějž inzerovala pasivní chlazení. Počítač ale svým čtyřjádrovým Celeronem J1900, GeForce 820M a k tomu 65W napájecím adaptérem hned vyvolal podezření. To se rychle potvrdilo – uvnitř ventilátor nevyhnutně byl a Asus měl z ostudy kabát. Skoro po roce teď firma přinese cosi jako satisfakci. Uvede velmi podobný nettop E210, ale s podstatně úspornějším hardwarem a konečně i s tím plně pasivním chlazením.

Počítač E210 je založen na šasi stejného provedení jako onen ne tak docela pasivní desktopek EB1037. S rozměry 21,9 × 17,3 × 2,9 cm už nejde tak docela o minipočítač. Asus s ním počítá hlavně pro průmyslová použití a do úlohy tenkého klienta, kde asi tlak na co nejmenší rozměry není až tak ostrý. Skříňka se dá postavit na výšku nebo upevnit do držáku VESA, v kterém by se šasi mělo dát otáčet kvůli snazšímu přístupu k portům.

Pasivní PC Asus E210

E210 je postaveno na procesoru Intel Celeron N2807, což je dvoujádro z rodiny čipů Bay Trail-M. SoC má základní takt 1,58 GHz (s turbem jde až na 2,16 GHz), takže výkonově jde o jeden ze slabších Silvermontů. Zvolen byl zřejmě kvůli spotřebě: jeho TDP je pouze 4,3 W a typická spotřeba SDP pak jen 2,5 W. To je přitom včetně čipsetu a grafiky, takže tentokrát by už s pasivním uchlazením použitých komponent neměl být problém. Klidová spotřeba celého počítače Asus E210 dle specifikací není o moc vyšší: jen 6,36 W.

 

E210 by měl mít uživatelsky vyměnitelné úložiště. Uvedeno je, že osadit lze SSD s kapacitou až 128 GB, nejspíš do slotu mSATA. Také operační paměť se instaluje do (jednoho) slotu SO-DIMM. Osazena je i čtečka karet SD. Na boku šasi jsou vyvedena čtyři USB (jedno z toho je typu 3.0) a vstup a výstup audia. Zezadu je pak ještě HDMI pro obrazovku, konektor gigabitového Ethernetu a konektor pro anténku integrovaného modulu Wi-Fi (podporuje 802.11n; Bluetooth zmíněn není). A pro zmíněná průmyslová nasazení má E210 také analogový video výstup a zejména sériový port. Díky dvěma výstupům má jinak být možné připojit dva monitory. Jak velké rozlišení je podporováno, bohužel web výrobce zamlčuje.

Asus mezi dodávanými operačními systémy uvádí Windows 7 a 8 ve verzích Embedded Standard a také FreeDOS. Pro použití v oblasti embedded je také důležité, že přístroj má mít delší produktový cyklus (Asus udává minimálně tři roky). Jen doufejme, že se ten průmyslový aspekt neodrazí výrazně v ceně. Pokud nebude příliš vysoká, byl by tento desktopek díky spotřebě vcelku atraktivním řešením i na doma nebo do kanceláře.

Zdroje: Asus, FanlessTech

Byl pro vás článek přínosný?