Hlavní navigace

Asus prý pro Skylake opět použije OC socket s piny navíc pro lepší taktování

2. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Při uvedení platformy X99 a desek pro procesory rodiny Haswell-E se objevila zajímavá věc: Asus přišel s implementací patice LGA 2011-3, která technicky vzato není kompatibilní se specifikacemi Intelu. Na své desky osadil i piny, které na produkčních paticích podle Intelu být neměly a sloužit měly jen k interním potřebám při vývoji a testování. Asus takto upravené LGA 2011-3 nazval „OC Socket“, neboť funkcí těchto kontaktů navíc mělo (teoreticky) být právě vylepšit napájení a stabilitu Haswellů-E při přetaktování. Zdá se, že tato myšlenka nezůstane jen na platformě X99. Asus totiž zřejmě hodlá podobný upravený socket použít i pro procesory Skylake na platformě LGA 1151.

Že Asus na deskách platformy LGA 1151 opět použije piny navíc, uvedl tento týden web BenchLife.info. Jejich funkce by měla být podobná, nemáme ale zatím moc informací o tom, do jaké míry a jak účinná pro zlepšení přetaktování tato úprava bude. Socket tím pádem opět nebude dle specifikací, ale Asus si určitě dobře ověří, aby se při užívání neobjevovaly problémy. Tato vymoženost by se měla objevit na dražších deskách určených zejména pro přetaktovávače, kde provoz mimo specifikace nebude ničím novým a uživatelé s ním počítají.

Takto by měl vypadat OC Socket LGA 1151 od Asusu na desce Z170-Deluxe (Zdroj: BenchLife.info)
Takto by měl vypadat OC Socket LGA 1151 od Asusu na desce Z170-Deluxe (Zdroj: BenchLife.info)

Zda Asus opět použije označení „OC Socket“ asi ještě není jasné. Upravená patice se zřejmě bude týkat některých desek s čipsetem Z170, čekal bych ho na highendových/drahých typech, například na deskách série ROG, o kterých jsme psali nedávno. Podle BenchLife chystá v první vlně Asus ještě třeba desky jménem Z170-K, Z170-A, Z170-Pro, Z170-Deluxe (která by snad měla být na snímku výše) a Z170-AR. Poslední by snad mohla mít řadič USB 3.1 s podporou Thunderboltu 3 od Intelu, který nese jméno Alpine Ridge. Ten má asi dostat také deska Z170-Deluxe AR, kterou ale prý firma uvede až později, ve čtvrtém kvartále letošního roku. Které z modelů budou mít OC verzi LGA 1151, ale zatím není jasné.

Podoba pinů patice LGA 1151 dle specifikací Intelu (Zdroj: BenchLife.info)
Podoba pinů patice LGA 1151 dle specifikací Intelu (Zdroj: BenchLife.info)

Web BenchLife.info je toho názoru, že OC Socket na deskách platformy Z170 nebude mít tak vysoké přínosy co do dosažitelných taktů, jako na platformě X99. Z jakých důvodů si to myslí, nevím, je ale možné, že procesory Skylake svými „VIP kontakty“ neskýtají takové široké možnosti v neautorizovaném štelování jako Haswelly-E.

 

Jejich přínos by mohl být nižší i z toho důvodu, že u Skylake jednoduše neobcházejí nějakou zásadní existující bariéru, jelikož limity pro přetaktování mají čipy jinde a OC Socket s nimi nic nesvede. Architektura CPU samotná by například mohla mít menší rezervy pro zvýšení taktu bez ohledu na kvalitu napájení, případně by škálování frekvencí mohlo být limitováno zejména charakterem čipů z 14nm procesu.

Zdroje: BenchLife.info, KitGuru

Byl pro vás článek přínosný?