Hlavní navigace

Asus uvádí VivoMini VC65: Minipočítač, který pojme čtyři disky v RAIDu

3. 2. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na CES 2015 vystavil Asus mezi jinými svými exponáty, také zajímavý minipočítač VivoMini VC65. Tento zhruba dvoukilový desktopek s rozměry 19,8 × 19,6 × 6,2 cm, založený na desktopových socketových CPU Skylake s TDP 35W, jde nyní oficiálně na trh. Čím vyniká, jsou možnosti instalace úložišť. V závislosti na konfiguraci totiž šasi pojme až čtyři pevné disky, takže jej lze použít jako malý server, HTPC s knihovnou filmů, nebo NAS. Modely VC65R by pro tyto účely měly podporovat i spřažení disků do pole RAID.

VivoMini VC65 používá desku s čipsetem H170 a sloty pro paměti DDR3L (dvakrát SO-DIMM pro maximálně 16 GB), jako CPU můžete mít Core i3-6100T (3,2 GHz dvoujádro) nebo i5-6400T (2,2–2,8 GHz čtyřjádro) s TDP 35 W. PC má zabudovaný vlastní 90W zdroj, do zásuvky se tedy zapojuje tlustým AC kabelem. Chlazení je aktivní, ale dle Asusu poměrně tiché – v zátěži má hluk dosáhnou tmaximálně 35 dB a v klidu má klesnout až k 21 dB.

Asus VivoMini VC65/VC65R

Jak už jsem nadhodil, hlavní atrakcí tohoto mini PC je možnost instalace čtyř disků (SSD či HDD) 2,5" formátu. Blízko k tomuto měl před rokem uvedený Acer Revo One RL85 s třemi 2,5" šachtami, VivoMini VC65 je s čtyřmi pozicemi ale univerzálnější. A to zejména pokud pořídíte model označený VC65R, který podporuje i konstrukci pole RAID ze čtyř disků. Osazení disky je u VC65/VC65R modulární. Můžete mít buď čtyři pozice pro HDD, nebo jen dvě, v kterémžto případě se pak volné místo dá zaplnit optickou mechanikou (8x DVD-RW). Případně je možné mít jen dvě pozice bez optické mechaniky a s nižším šasi o výška jen 4,9 cm. Různé verze šasi můžete vidět v galerii (čtyřdisková je vysoká verze bez dvířek optické mechaniky).

Asus VivoMini VC65/VC65R
Konfigurace se čtyřmi disky

Integrováno je obvyklé Wi-Fi 802.11ac/Bluetooth 4.0, gigabitový Ethernet a čtečka paměťových karet SD. Šasi má kromě uvedeného také slušnou konektorovou výbavu. Kromě dvou USB 3.0 vepředu jsou další čtyři vzadu, spolu s analogovými výstupy audia a třemi výstupy pro monitor – HDMI, DisplayPortem i analogovým D-Subem. Vyveden je také sériový port, který se bude někdy hodit v podnikovém nasazení.

 

VivoMini VC65/VC65R se prodává s Windows 10 nebo Windows 10 Pro, z nichž lze downgradovat na Windows 7. Kromě různých předpřipravených konfigurací by zřejmě měla být na prodej také verze barebone, kde si paměti, disky a CPU můžete vybrat po svém (u CPU ale patrně bude třeba dodržet 35W TDP).

Bohužel zatím neznáme ceny, které vzhledem k poloprofesionálnímu rázu zařízení a silnějšímu hardwaru budou vyšší, než je obvyklé u mini PC typu NUC. Asus k VivoMini VC65 připojuje různý software pro správu (jehož součástí by měl být i balík Small Business Advantage od Intelu), ale také pro streamování médií. V ceně je také přístup k 100GB webovému úložišti, který je však omezen jen na dobu jednoho roku.

Zdroje: Asus (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?