Hlavní navigace

Asus uvedl levnou externí zvukovku pro notebooky, Xonar U3 Plus

30. 12. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

O externí zvukové kartě asi z času na čas uvažuje nejeden uživatel notebooku. Někdy kvůli vyšší kvalitě či pořízení drahých sluchátek, někdy vás k tomu dotlačí selhavší či zašuměný výstup integrovaného audia. Externí zvukovky a DAC se ale chválabohu staly poměrně běžnou věcí. Aby bylo ještě víc kousků na výběr, přišel minulý týden s troškou do mlýna také Asus a uvedl externí audio adaptér Xonar U3 Plus. Zařízení v podobě USB klíčenky je poměrně kompaktní – i když z laptopu bude vyčnívat – a ocení jej tak i ti, kdo s laptopem hodně cestují, vymetají kavárny, studovny a posluchárny či jsou jinak na pochodu.

Xonar U3 Plus se připojuje k portu USB 2.0 či USB1.1, z nějž si bere i napájení a většinou asi bude sloužit k připojení sluchátek na 3,5mm výstup. Nejde ale jen čistě o DAC se sluchátkovým zesilovačem. Zařízení má zároveň i linkový/mikrofonní vstup a také zabudovaný mikrofón, použitelný k nahrávání – k zpracování signálu je použito DSP, údajně s dobrou latencí. A osazen je také digitální výstup ve formě optického S/PDIF, vyvedeného do zdířky sluchátkového výstupu. To je potenciálně užitečná záležitost. Digitální „out“ totiž notebooky většinou postrádají, a Xonar U3 Plus je možností, jak si ho do systému přidat. Výstup samotný si má poradit se sluchátky s impedancí mezi 32 a 150 Ω, což na elitu bude málo, většině souprav by ale mělo stačit.

Asus Xonar U3 Plus
Asus Xonar U3 Plus

Xonar U3 Plus je vzhledově podobný staršímu modelu U3 (bez přídomku), je ale založen na odlišném hardwaru. Jako kodek je nyní použit C-Media CM6510B místo čipu označeného Asus UA100 (který by se ale také měl zakládat na něčem od C-Media). „Karta“ s ním má při přehrávání dosahovat odstupu signálu od šumu 100 dB a harmonického zkreslení pod 0,005 %, Frekvenční rozsah má být 20–20 000 Hz. Jistou vadou na kráse je, že není podporováno přehrávání při vyšších vzorkovacích frekvencích a bitových hloubkách. Xonar U3 Plus je dle specifikací omezen jen na 48 kHz a 16 bitů.

Asus Xonar U3 Plus Asus Xonar U3 Plus

Asus uvádí, že Xonar U3 Plus je podporován pod operačními systémy Windows 8, 7, Vista a XP – a to jak v 32bitové, tak 64bitové verzi (možná ale bude výjimka u XP, jejichž 64bitová verze často ovladače nedostává). Obslužný software karty nabízí například desetipásmový ekvalizér s předvolbami, či nástroje Stereo Mix a DJ Mix s efekty pro karaoke (včetně odstranění vokálů) a jiné účely. Aktivita karty je jinak indikována modrou LED; doufejme že ne moc intenzivní, neboť by to mohlo při práci na notebooku poněkud rušit.

 

Asus zatím nesdělil, kdy by se tato novinka měla reálně objevit v obchodech a ani vyhledávače cen ji zatím také neregistrují. Neznáme tak ani sumu, kterou vás karta bude stát. Ta by nicméně neměla být o moc vyšší, než u základního Xonar U3, který se už prodává a u nás za něj dáte okolo jedné tisícikoruny.

Zdroje: Asus (1, 2)

Byl pro vás článek přínosný?