Hlavní navigace

Asus začne prodávat 4GB variantu polopasivní GeForce GTX 750 Ti Strix OC

13. 2. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

V posledních týdnech se kvůli udávané, ale podle některých nesplňované 4GB kapacitě paměti dostala „do řečí“ GeForce GTX 970. Asi to bude shoda okolností, ale společnost Asus právě v této atmosféře přichází s nereferenční grafikou GeForce z nižšího segmentu, ale s kapacitou paměti zvětšenou na ony 4 GB. Nesáhla ovšem po GeForce GTX 960, což bychom asi čekali (i na tomto modelu se 4 GB prý mají objevit, ale prý až příští měsíc). Místo toho tato firma uvede 4GB model GeForce GTX 750 Ti s jádrem GM107.

Tato karta s označením GeForce GTX 750 Ti Strix 4GB OC by měla být přímým následovníkem modelů, které Asus vydal už v létě. Šlo o karty v „polopasivním“ provedení, což znamená, že jejich chladič při teplotách pod 50 °C zcela vypne ventilátory a tudíž by grafika při nízké či žádné zátěži měla být zcela neslyšná – nepíská-li jí výrazně napájení. Asus o letních prázdninách vydal model s referenčními takty a variantu „OC“. 4GB model Strix bude vycházet právě z oné přetaktované edice. Vypadá to, že by se od ní neměl lišit téměř v ničem, až na onu konfiguraci paměti.

GeForce GTX 750 Ti Strix 4GB OC od Asusu
GeForce GTX 750 Ti Strix 4GB OC od Asusu

Karta má takty GPU zvýšené na 1124 MHz v základu a 1202 MHz v Boostu, počet stream procesorů je samozřejmě 640. Paměti GDDR5 nicméně zůstaly na svém referenčním taktu 5,4 GHz efektivně. Karta by s nimi měla mít propustnost 88 GB/s (sběrnice má šířku 128 bitů). Jen jejich kapacita je dvojnásobná, místo 2 GB tedy 4 GB.

Karta je dvouslotová a na délku měří 19,56 cm. Použitý chladič DirectCU II má dvojici axiálních ventilátorů a pasiv obsahuje dvě heatpipe k rozvodu tepla ze základny. Pro kartu, která ani nepotřebuje přídavné napájení, by mělo takové chlazení poskytovat přebytek výkonu a tedy poměrně tichý chod i v zátěži. Co se výstupů týče, je přítomno DVI, HDMI a DisplayPort.

Karty by měla být co nevidět k mání. Pokud zadáte do vyhledávačů její kód (STRIX-GTX750TI-DC2OC-4GD5), naleznete už 4GB model GeForce GTX 750 Ti Strix i v nabídce některých našich obchodů. Ty za kartu momentálně chtějí sumy okolo 5600 až 5700 CZK a dostupnost uvádějí v řádu jednoho až dvou týdnů. To je ale za 4 GB poměrně drsný příplatek, neboť 2GB verze v témže provedení a se stejným továrním přetaktováním se pohybuje za cenu o tisícovku nižší. 4GB GTX 750 Ti Strix tedy zatím moc doporučit nemůžeme. Dokud ceny nepoklesnou, asi bude vhodná jen pro ty, kdo z nějakého důvodu rozhodně vědí, že větší paměť potřebují.

 

S využitelností 4 GB to u této karty asi nebude moc horké. GM107 má totiž nejen nižší paměťovou propustnost než GeForce GTX 970 a GTX 980, ale také mnohem nižší hrubý výkon. Hry, které by paměť mohly využít, by tedy musely mít velmi vysoké nároky na objem textur, ale zase celkem mírnou potřebu výkonu shaderů. To by se sice teoreticky mohlo dít u portů her ze současných konzolí (které mají slabší GPU, ale hodně RAM), zatím ale asi nemá moc smyslu se pro takové eventuality jistit. Pokud ovšem budou do budoucna tímto směrem nové tituly kráčet, pak by podobné karty jako tato 4GB GTX 750 Ti mohly dávat smysl.

Zdroje: techPowerUp, Asus

Byl pro vás článek přínosný?