Hlavní navigace

Asustor AS-602T: nový lídr v NASech s HD přehrávačem (recenze)

29. 5. 2013

Sdílet

Zdroj: Redakce

Úvod, konstrukce

Společnost Asustor byla založena teprve v roce 2011, ale po vyzkoušení jejich NASu musím říct, že Synology a QNAP konečně dostali pořádného konkurenta. Ani cenově však nejde o žádnou láci, za nejlevnější dvoudiskový model AS-602T zaplatíte 12 500 Kč.


 

Již podle názvu se nabízí podobnost se společností Asus a skutečně jde o jakousi jejich pobočku. Asus se zřejmě rozhodl vstoupit do byznysu se síťovými úložišti opravdu pořádně, však také někteří zaměstnanci Asustoru dříve pracovali pro QNAP a Synology. Pod značkou Asus se již před lety jeden NAS objevil, ale příliš povedený nebyl. Takže ano, Asustor je vlastně Asus a zatímco ostatní výrobci NASů ladili svá zařízení mnoho let, Asustor začíná od začátku.

Asustor AS602-T
zapůjčil Conquest Entertaintment
CPU Intel Atom 2,13 GHz Dual-Core
paměť 1 GB SO-DIMM DDR3 (rozšiřitelná na max. 3 GB)
porty 2× USB 3.0, 4× USB 2.0, 2× eSATA, 2× gigabit LAN, HDMI
disky dva sloty pro 3,5" disky
spotřeba Při činnosti 23,5 W
Uspání disků 19 W
Režim spánku 1,4 W
rozměry 163,5 × 108 × 230 mm
cena 12 490 Kč
kompletní parametry

 

Bytelné kovové tělo klasické konstrukce skrývá dva šuplíky pro pevné disky, v našem případě byly osazené dva 2TB disky Red od WD (v prodeji je jen Asustor bez disků). Na čelní straně je kromě šuplíků ještě zapínací tlačítko a jeden USB 3.0 port s klonovacím tlačítkem (USB Copy). Informační LEDky lze případně v nastavení ztlumit.


 

Vzadu další USB 3.0, čtyři pomalejší USB 2.0, dvojice eSATA a LAN konektorů a nakonec malé překvapení: HDMI pro výstup na televizi. Asustor totiž funguje podobně jako nový QNAP i jako HD přehrávač, tentokrát přes aplikaci Boxee.

 

Oproti QNAPu má hned zkraje jednu slušnou výhodu: po zapnutí nastartuje během jedné minuty, zatímco QNAPu to trvá kolem pěti minut. Ventilátor není neslyšný, ale dostatečně tichý a prakticky nebude rušit – bez problémů jej přehluší počítač či televize.


 

Výrobce udává spotřebu 1,4 W v režimu spánku (S3), ze kterého se probudí velmi rychle. V klidovém režimu jsem potom naměřil konstantních 27 W. To je přece jen o pár wattů více, než dosahuje například Synology. NAS však můžete nechat automaticky uspávat třeba přes noc a ráno se sám nastartuje.

Administrace, výkon

Asustor je poháněn dvoujádrovým procesorem Intel Atom na frekvenci 2,13 GHz, stejný najdete i u vícediskových modelů. Procesor je to výkonný, současně však jde o minimum pro plynulé přehrávání filmů přes Boxee.


 

Po přihlášení vám systém sám nabídne automatickou aktualizaci, pokud je potřeba. Hlavní obrazovka působí velmi profesionálně a čistě, zároveň uživatelsky přívětivě. Základní prostředí se skládá z dvanácti ikon a vypadá trochu jako iOS od Apple. Asustor se opravdu inspiroval tím nejlepším a vytvořil velmi hezké a svižné uživatelské prostředí. V horní liště je rychlý přístup k nastavení, vypnutí a minimalizují se do ní spuštěná okna. Celé prostředí nazvané Asustor Data Master je operační systém založený na Linuxu a je v češtině. Vyzkoušet si jej můžete online na adrese: http://www.asustor.com/live_demo

AS-602T zvládá všechny klasické funkce NASu a některé z těch nadstandardních jsou velmi povedené. Každá spuštěná aplikace či funkce má své vlastní okno, která můžete minimalizovat, nebo s nimi pracovat současně.


 

Docela mi ovšem chybí funkce jen částečného RAIDu, ve které bych si nastavil zrcadlení jen části disků. Předpokládám, že se objeví v dalších verzích firmwaru.

Pod položkou App Central najdete řadu dostupných aplikací, které si můžete jednoduše doinstalovat a aktualizovat. Například již zmíněné Boxee, Drupal, Joomla, prostředí pro PHP, Dropbox a profesionálové možná ocení virtualizační prostředí Citrix, VMWare a Hyper-V. App Central je zde vlastně takový obchod s aplikacemi, jsou však zadarmo. Momentálně zde najdete několik desítek podařených aplikací.


 

Souborový manažer je zde klasický průzkumník, zvládá všechny základní funkce a přístup k síťovému koši. Hodil by se sice dvoupanelový správce, ten ale bohužel nenabízí žádný NAS.

Pohodlné stahování

Download Center je správce stahování z internetu. Umí torrenty i webová úložiště s podrobným nastavením maximální šířky pásma nebo stahování pouze v určitou denní dobu. Přímo z tohoto okna lze torrenty i vyhledávat, v databázi je několik serverů (Mininova a další). Díky tomu nemusíte mít během stahování zapnutý počítač, vše zvládne NAS. Přístup k placeným účtům typu Rapidshare jsem zde nenašel, ale tyto služby jsou dnes trochu na ústupu.

K zálohování můžete používat externí USB disk a fyzické tlačítko na NASu, nebo sofistikovaněji s druhým vzdáleným NASem, FTP serverem či využitím cloudového úložiště (Amazon S3). Také Time Machine od Apple je podporována. K NASu se lze připojit vzdáleně přes Cloud Connection, dostanete k němu i čtyři licence pro síťové kamery. Jednotlivé síťové složky na NASu lze šifrovat přes 256b AES.

Na slabší místo jsem narazil při tvoření pole RAID1. Nelze totiž nastavit zrcadlení jen části diskové kapacity, kde byste zbytek nechali zvlášť pro větší kapacitu pro méně důležitá data. Věřím ale, že se to s dalšími verzemi operačního systému zlepší.

Výkon při kopírování již přesahuje možnosti běžné domácí gigabitové sítě, zápis by mohl být o něco lepší, ale i tak dosahuje vysokých hodnot. Přes kopírování s SSD diskem jsem naměřil rychlost 65–68 MB/s, což je opravdu hodně.

Při přehrávání filmů je procesor NASu vytížen zhruba na polovinu, pouze nejnáročnější dema jej vytíží úplně a obraz poté kostičkuje. Jeden gigabajt operační paměti je běžně obsazen ze dvou třetin, nicméně pro náročné uživatele je paměť uživatelsky výměnná.


 

Pro zprovonění HD přehrávače stačí jen zapojit HDMI kabel do televize a v administraci nainstalovat Boxee (jde to velmi snadno). Konkurenční QNAP má integrované prostředí XBMC, které je absolutní špičkou, ale ani Boxee není špatnou volbou. Kromě Boxee lze použít i klasický DLNA server.

 

Při přehrávání filmů je procesor NASu vytížen zhruba na polovinu, pouze nejnáročnější dema jej vytíží úplně a obraz poté kostičkuje. Jeden gigabajt operační paměti je běžně obsazen ze dvou třetin, nicméně pro náročné uživatele je paměť uživatelsky výměnná.

HD přehrávač, verdikt, galerie

Jakmile na NASu Boxee aktivujete, máte jej neustále dostupný na HDMI vstupu vaší televize. Prostředí je oproti XBMC trochu jiné, ale stejně svižné. Ovládáte jej přes klávesnici, případně myš, které mohou být i bezdrátové. Boxee se dá ovládat přes aplikaci i z tabletu a telefonu. Asustor bohužel zatím nenabízí vlastní dálkové ovládání.

Video:

Boxee má slušnou správu knihovny médií. Na pohled je sice prostředí chudší, než XBMC, ale hodně dobře spolupracuje s vaší vlastní adresářovou strukturou. Řekněme, že si na síťové složce Media vytvoříte složky filmy, seriály a hudba a přetáhnete si do nich svá multimédia. Na úvodní obrazovce Boxee si jen přiřadíte jednotlivé složky pod Movies a TV Shows (Boxee zde v češtině není) a máte vystaráno. Boxee určené adresáře prohledá a vytvoří náhledy s obrázky, seriály roztřídí dokonce podle sezón.

 

I v případě, že budete mít všechna média v jedné složce, Boxee rozpozná, zda jde o film, či seriál a podle toho jej zobrazí. Samotné přehrávání je potom svižné a prostředí ovládání celkem spartánské. Jedna lišta dole pro pauzu a posun po časové ose, vedle toho nastavení. V něm měníte titulky, zvukové stopy nebo i kódování titulků. Samotné titulky zatím nastavovat nejde, budou bílé a s jedinou velikostí fontu. Přesto jsou dostatečně čitelné, jen chybí možnost změny.

Verdikt

Asustor AS-602T velmi příjemně překvapil, přestože jde o nováčka mezi NASy. Lidé stojící za jeho vývojem však mají bohaté zkušenosti, a proto hned z prvního modelu dokázali vytvořit velmi kvalitní a rychlý NAS, který díky Boxee zastane i funkci HD přehrávače. Je příliš brzo zkoušet hodnotit, zda je Asustor lepší, než Synology a QNAP, ale rozhodně k tomu má našlápnuto. Momentálně bych jako o něco lepší hodnotil QNAP díky propracovanějšímu HD přehrávači, kde nechybí ani prohlížeč Chrome, Asustor má zase povedenější NASové funkce. Ani s jedním neuděláte chybu, jde o naprostou špičku.

Plusy / mínusy
kvalitní administrace vyšší cena
rychlý start slabší nastavení titulků
české prostředí neumí částečný RAID1
vysoká rychlost kopírování  
povedená aplikace na torrenty  
Boxee  
Hodnocení 95 %

 

 

Galerie:

Byl pro vás článek přínosný?

Autor článku

Šéfredaktor Cnews.cz, dříve editor Computeru. Nadšenec do notebooků a příznivce kompaktních smartphonů. Najdete mě na Twitteru nebo LinkedInu.