Hlavní navigace

Atomy x3 s integrovaným LTE odloženy na rok 2016, Intel prý nemá software

7. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Návrh a výroba procesorů není nic snadného, a tak není divu, že se čas od času u nějakého čipu přípravy protáhnou a nepřijde v plánovaném termínu. Nevyhýbá se to ani takovým gigantům, jako je Intel, jak ukazuje odložení 10nm procesorů. Zpoždění ale u této společnosti zdá se postihne ještě další procesory. A to Atomy x3 s integrovaným 4G modemem, kterými firma chtěla konkurovat levným čipům architektury ARM v mobilech. V této oblasti to přitom Intel už beztak neměl dobrou pozici.

Atomy x3 (SoFIA) představil Intel na letošním MWC. Jejich specifikem je to, že jsou vyráběné na 28nm procesu TSMC, hlavně ale to, že mají integrovaný tzv. „baseband“ neboli datový modem a nepotřebují tedy pro mobilní připojení další čip, což by lowendové mobily prodražovalo. V této řadě existuje dvoujádrový Atom x3-C3130 od Intelu a čtyřjádrový Aom x3-C3230RK, který je dílem Rockchipu (s nímž Intel v tomto směru uzavřel partnerství). Ty ale mají integrovanou jen konektivitu 3G. Hlavním trumfem měl ale být model s 4G/LTE modemem, Atom x3-C3440. Právě ten ale podle zpráv pocházejících od tchajwanského webu DigiTimes postihlo zpoždění, což Intelu pokusy o dobývání telefonů zkomplikuje.

4G Atom x3-C3440 měl být původně uveden letos, podle DigiTimes se ale na trh nedostane dříve, než začátkem roku příštího. Ačkoliv implementace LTE není snadná, problém údajně není v samotném hardwaru, jenž je prý hotový a připraven k produkci. Čip ale nemá hotovou softwarovou podporu a nemůže jít na trh kvůli tomu, že se na ní stále ještě pracuje.

 Atomy x3 rodiny SoFIA. Čtyřjádrová verze s LTE ve sloupci vpravo se prý ale odkládá na rok 2016
Atomy x3 rodiny SoFIA. Čtyřjádrová verze s LTE ve sloupci vpravo se prý ale odkládá na rok 2016

Intel může sice klientům nabídnout své samostatné modemy pro 4G, ale takové řešení vyjde dráž. Intel tedy asi letos a začátkem příštího roku ztratí velké množství potenciálních prodejů, které místo toho zaberou výrobci čipů ARM, kteří LTE mají (zejména Qualcomm, ale také například MediaTek). Integrované a tedy levné LTE by mělo být v těchto měsících tahákem a absence takového produktu tedy hodně zaškodí.

 

Problém je pro Intel také to, že v roce 2016 už má být uvedena i druhá generace těchto Atomů, která již má používat 14nm proces u Intelu – tyto čipy mají být uvedeny koncem příštího roku. Odložená 28nm SoFIA s LTE tedy bude poměrně rychle nahrazena, což opět může omezit zájem výrobců ji použít v mobilech. Později si zase oba čipy budou navzájem konkurovat.

Atomy x3 se mají uplatňovat hlavně v levných mobilech a počítá se s nimi asi hlavně pro rozvojové trhy, takže v Evropě by se jejich zpoždění nemuselo příliš projevit. Posílí ale opět dominantní postavení architektury ARM v oblasti telefonů.

Intel Atom Z3740

Zdroje: KitGuru, DigiTimes

Byl pro vás článek přínosný?