Hlavní navigace

Auta Google Street View pomůžou v měření znečištění vzduchu

30. 7. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Google a jeho auta Street View určitě většina z vás zná. Před pár lety projely téměř celou Českou republiku a díky tomu v mapách s největší pravděpodobností najdete svůj dům, školu nebo místní náměstí. Česko je v hustotě nafocení doslova světový unikát, i když s aktuálností je to po pár letech už trochu sporné.

Podle informací zámořského webu The Verge ale auta Googlu budou krom fotografických dat sbírat také informaci o čistotě okolního vzduchu. V současné chvíli internetový gigant spolupracuje se zámořskou společností Aclima a v posledních měsících takto společně monitorovali americký Denver ze státu Colorado.

Zde auta se speciální měřící sadou Aclima najezdily více než 750 hodin. Krom Googlu a Aclimy se na výzkumu podílely také NASA a federální Agentura pro ochranu životní prostředí.

" width="560" height="315" frameborder="0">

Google a Aclima ovšem již nyní plánují další společný projekt. Ten by měl fungovat na podobné bázi a míří jím na oblast sanfranciského zálivu. Hlavním cílem výzkumu je lepší porozumění tamnímu ovzduší a proudění vzduchu, jež má za následek časté mlhy a déšť.

Aclima ani Google však zatím blíže nespecifikovaly, kolik aut bude pro měření použito a jak dlouho bude samotná studie trvat. V současnosti jen víme, že by se měla výzkumu opět účastnit výše zmíněná Agentura pro ochranu životního prostředí.

Jestli se podobného výzkumu dočkáme i v Evropě zatím netušíme. Při pohledu na zkostnatělost místních úřadu to ale nevypadá příliš pravděpodobně. Ostatně právě na nich by měl být pomyslný první krok.Zdroj: The Verge

Byl pro vás článek přínosný?