Hlavní navigace

Azure v USA začíná používat adresy IPv4 z globálních rezerv. Ty domácí došly

16. 6. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Nedostatek adres IPv4 je reálná věc a jejich tenčící se zásoby začínají dělat problémy. Svou zásobu už vyčerpal Microsoft. Jak oznámil na svém blogu, má to momentálně především dopad na službu Azure. Konkrétně už adresy došly v USA, což společnost donutilo používat adresy z celosvětových rezerv. Nestalo se tak, že by přidělování adres pro Azure prostě přestalo.

Tip: Adresy IPv4 už došly i Latinské Americe. Volné má jen Afrika

Místo toho se služby provozované na platformě mohou americkým uživatelům jevit jako hostované v jiných zemích. Fakticky však budou ve Spojených státech. Kompletní přenos registrace adresy do jiné země není možný. V tuto chvíli už Microsoft adresy v USA opět má, což je způsobené tím, že se uvolnily některé starší adresy, které už zákazníci nepotřebovali.

 

Pokud problémy Azure něco dokazují, pak je to urgentní potřeba migrovat na IPv6. Zásoby IPv4 nejsou nekonečné a nedostatek adres pomalu začíná míst dopad na internet. Každé zařízení, jež se k internetu připojuje, musí mít vlastní unikátní adresu. K síti se přitom připojuje stále více typů zařízení. Stačí si vzpomenout na internet věcí.

Zarážející je v této souvislosti to, že Azure sám byl zastižen zcela nepřipravený. Služba totiž IPv6 zatím nepodporuje. Microsoft na tom pracuje, ale konkrétní ani nekonkrétní období zatím stanoveno nebylo, viz výňatek z otázek a odpovědí služby Azure:

„The foundational work to enable IPv6 in the Azure environment is well underway. However, we are unable to share a date when IPv6 support will be generally available at this time.“

Zdroj: Microsoft Azure Blog | Network World via WinBeta

Byl pro vás článek přínosný?