Hlavní navigace

Bankomaty povýší z Windows XP rovnou na Windows 10. Osmičky tak přeskočí

8. 6. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Mezinárodní organizace ATMIA vydala stanovisko, které celosvětově doporučuje Windows 10 jako správné řešení pro peněžní automaty. Komu by byl tento specifický svět hardwaru i softwaru zatím skryt, u bankomatů jde o tzv. embedded zařízení, která jsou z velké části stále poháněna Windows XP.

Bankomat s Windows XP – chyba

Chladná nekompromisně vzhlížející ocel tak skrývá nejen bankovky, ale nejčastěji i Windows XP Embedded, což se týká i průmyslových odvětví, palubních přístrojů v dopravě atd. Zcela jiný příběh ovšem patří centrálním počítačům bank, kde zase nalezneme i desítky let běžící dinosaury „řádu“ mainframe. (Mimochodem, v Redmondu si s programovacím jazykem COBOL příliš netykají.)

Microsoft se skutečně snaží dostat platformu pro moderní univerzální aplikace na co největší počet míst, a tak trendům vyšel vstříc i edicí Windows 10 IoT Core pro internet věcí. V ní se nesetkáme s běžným grafickým rozhraním, ale podporuje univerzální aplikace.

 

Ve výsledku bychom tak mohli v bankomatech narazit na známé prostředí dotykových aplikací Windows Store, i když na Cortanu jen tak pomýšlet nemůžeme. ATMIA dále doporučila přeskočit Windows 8.x a nekompatibilní přístroje alespoň upgradovat na Windows 7.

Zdroj: ATMIA

Byl pro vás článek přínosný?