Hlavní navigace

BlackBerry 10 končí, firma letos vydá pouze smartphony s Androidem [CES]

12. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Patrně to nebudete brát jako velké překvapení, ale BlackBerry se definitně přestane zabývat vlastním operačním systémem a půjde naplno do Androidu. V tomto roce plánuje přinést na trh maximálně dva telefony a BlackBerry 10 v nich nenajdete. Můžeme sice schválit odlišný přístup, který desátá ostružina zvolila, ale v uplynulých letech se jasně ukázalo, že nadvládu Androidu a iOS není možné zlomit.

Unikátnost operačního systému v tomto případě bohužel není silným přesvědčujícím argumentem pro masy a BlackBerry 10 trápil podobně jako každou mladou platformu nedostatek aplikací. Pokusy o provozování aplikací určených pro Android selhaly. Pokud chce BlackBerry přežít, může být Android jeho jediná šance. Aspoň samotné přístroje firma umí pojmout jinak než ostatní.

 

Poptávka po hardwarových klávesnicích u určité skupiny uživatelů bude vždycky existovat, zabezpečení je dalším zajímavým bodem, jenž může zaujmout. Kanadská firma zatím uvedla na trh jeden smartphone s Androidem. O tom, že další chytrý telefon bude opět vybaven Androidem, se ostatně už nějakou dobu mluví. Nám nezbývá než se BlackBerry 10 rozloučit.

O rozhodnutí na výstavě CES 2016 informoval John Chen, ředitel firmy. Pro Cnet řekl, že se snad s přístroji postavenými na Androidu se snad podaří obnovit dobou pověst firmy a dostat ji do situace, kdy si zase bude moct dovolit vyrábět mobily s vlastním operačním systémem. Velké naděje bych si ale dnes nedělal. Uvidíme, jak se letos bude BlackBerry s Androidem dařit.

DT24

BlackBerry Priv
BlackBerry Priv

Zdroj: Cnet

Byl pro vás článek přínosný?