Hlavní navigace

Blíží se doba taktování notebooků? Asetek má funkční vodní chlazení

21. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

O výrobci vodních chladičů Asetek obvykle v souvislosti s notebooky nepíšeme. Nyní však firma předvedla systém vodního chlazení pro notebooky, který výrazně zlepšuje možnosti chlazení oproti klasickému řešení s ventilátory a heatpipes, snižuje provozní hluk, a co je nejlepší – vejde se do (pravda, rozměrnějšího) notebooku.

Jak můžete vidět na videu, Aseteku se podařilo vměstnat chladicí okruh do existujícího notebooku Alienware M18x. Tam nové chlazení umožnilo přetaktování procesoru (Intel Core i7-2920XM) z 3,5 GHz na 4,4 GHz (což je výrazně více než nedávno popisovaný vzduchem chlazený MSI GT780DX se stejným CPU na 4,16 GHz). Vyšších frekvencí se dočkala i grafika, zmiňováno je zvýšení taktu jádra přítomného AMD Radeonu HD 6990M z 680 na 800 MHz.

Přetaktování se projevilo nárůstem výkonu od 16 % v PCMarku Vantage (gaming) po úžasných 23 % v 3DMarku Vantage (Performance). A to není vše: notebook byl i po přetaktování tišší než základní, neupravený model s vzduchovým chlazením.

Systém vodního chlazení je v současné době pouze ve stádiu prototypu a v cestě na pulty obchodů (či dokonce do základních konfigurací herních notebooků) mu ještě pár kroků zbývá. Dosavadní výsledky jsou ovšem ohromně slibné. Na druhou stranu by řešení s vodním chlazením mělo i spoustu nevýhod; v komentářích u zdrojové zprávy někdo zmiňuje třeba problémy při cestování letadlem – tekutina v notebooku by mohla být považována za potenciálně nebezpečnou. Uvidíme, jak se to vyvine.

Zdroj: TechPowerUp

Byl pro vás článek přínosný?