Hlavní navigace

Borci z iFixit rozebrali nové iPhony. Mají větší akumulátory, ale RAM je stále 1 GB

19. 9. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Technici z iFixit opět navštívili australský Apple Store, aby tam mezi prvními mohli ukořistit jablečné novinky a hned je také rozebrat, detailně nafotit a popsat. Podrobně se podívali na oba telefony, iPhone 6 Plus i iPhone 6.

Zatím se nepodařilo ověřit výrobce nových displejů ani SoC. Čipy Apple A8 určitě dodává TSMC (místo dosavadního Samsungu), ale spekulovalo se, že tchajwanská továrna nemusí stíhat a že si Apple rezervuje kapacitu i jinde.

Kompletně rozebraný iPhone 6 Plus
Kompletně rozebraný iPhone 6 Plus (foto: iFixit) 

Co už ale víme, je, že obě novinky mají stále jen 1 GB operační paměti. Zatímco konkurence už do mobilů nasazuje dvoj- až trojnásobek a 1 GB RAM je už zcela běžná hodnota v nižší střední třídě. Apple sice umí dobře optimalizovat, jenže se pořád zvyšuje rozlišení, vylepšuje grafická stránka her a 1 GB může být u náročnějších výpočtů úzkým hrdlem. Snad Apple ví, co dělá. Operační paměti dodává Elpida a Hynix, úložiště SanDisk a Hynix. Model pro LTE vyrobil Qualcomm, konkrétně jde o čip MDM9625.

 

Cupertinští konečně zvětšili akumulátory. iPhone 5S měl 1560 mAh, iPhone 6 dostal 1810 mAh a iPhone 6 Plus dokonce 2915 mAh. Samsung má v podstatně menším těle modelu Galaxy S5 2800 mAh, do srovnatelného Galaxy Notu 4 vložil rovnou 3220 mAh. Při pohledu na minimální tloušťku akumulátorů v nových iPhonech je mi osobně líto, že Apple nerozšířil tělo o milimetr (aby schoval čočku foťák do těla), a tím by mohl kapacitu akumulátorů zvýšit klidně o třetinu nebo polovinu.

Kompletní galerii a popisky najdete v rozborkách iPhonu 6 Plus a iPhonu 6.

Byl pro vás článek přínosný?