Hlavní navigace

Bude z procesorů IBM Power alternativa k Intelu? Prodeje začaly po letech růst

24. 1. 2016

Sdílet

Zdroj: Redakce

Od vydání první generace serverových procesorů Xeon E5-2600/4600 (tehdy založených na čipu Sandy Bridge-EP) dosáhl Intel téměř výhradního postavení na tomto trhu. Konkurence od AMD je vinou toho, že firma po Piledriveru de facto přerušila vývoj, nyní stará přes tři roky. Na trhu ale podle všeho poptávka po nějaké alternativě ke Xeonům je. Zatímco nasazení ARMů zůstává zatím hudbou budoucnosti, vypadá to, že do jisté míry by tuto roli mohly zastat RISC procesory Power od IBM.

Power není v serverech novým hráčem, ovšem IBM tato CPU po dlouhou dobu drželo jen ve svých vlastních highendových stojích. Šlo o proprietární „big iron“ servery se vším všudy, včetně vysoké ceny, takže mainstreamu na bázi x86 prakticky nekonkurovaly. IBM ovšem od založení iniciativy OpenPower chce jejich roli rozšířit, dostat je i do nižších cenových hladin a serverů dalších výrobců, a tím z nich protivníka Intelu učinit.

Procesor IBM Power8 (Zdroj: V3.co.uk)
Procesor IBM Power8 (Zdroj: V3.co.uk)

Ačkoliv je asi na místě skepse, jelikož linuxový ekosystém pro Power 8 není zas tak zralý a nasazení těchto serverů místo Xeonů nebude vždy úplně snadné, vypadá to, že určitý úspěch už IBM začalo zaznamenávat. Podle výsledků za poslední čtvrtletí totiž prý prodeje platformy Power po dlouhé době začaly stoupat. Jakožto proprietární platforma byly Power servery doposud na ústupu (před dvěma roky padaly o 30 %) a v minulosti se předpokládalo spíše, že je platforma x86 bude více a více vytlačovat. Omezená konkurence ale teď zřejmě Poweru nahrává.

Tento růst procesorů IBM nicméně není nijak významný (tedy alespoň pokud pomineme, že předtím čelily upadajícímu zájmu). Podle finančních výsledků IBM se tržby Power serverů ve čtvrtém kvartále 2015 zvýšily o 4 % proti stavu v předchozím roku (Q4 2014). Pokud by se přihlédlo k značnému posílení kurzu dolaru, k němuž loni došlo, odpovídal by nárůst už dokonce 8 %. Navíc kdyby prý této změny kurzu nebylo, tržby by zřejmě byly lepší po celý rok.

 

Toto mírné zvýšení zájmu u Power je asi zatím hlavně příslibem, neboť pro nějaký výraznější úspěch musí posilování vydržet delší dobu a IBM a jeho další partneři v rámci OpenPower (Mellanox, Nvidia) musí také držet tempo s novými produkty. Letos má například Intel přivést na svět první 14nm Xeony-E5 a E7, čipy Broadwell-EP a EX, což by mohlo zájem o alternativy zase přibrzdit. IBM má však také plány do budoucna, o roadmapě pro Power jsme psali v létě. Velmi důležité bude rovněž, zda se etablují také Power servery od dalších výrobců, nabízené v licenci.

IBM Power8 v desce od Tyanu (Zdroj: eMedia Asia)
IBM Power8 v desce od Tyanu (Zdroj: eMedia Asia)

 

Co se týče širší hardwarové oblasti, případná renesance architektury Power v serverech by zřejmě zůstala omezena na tuto oblast. Jistou šanci probojovat se do ekosystému PC má asi díky rozmachu mobilních zařízení s Androidem jen instrukční sada ARM, která ale přesto i na Linuxu bojuje s nepřipravenou softwarovou stránku. Mobilním čipům chybí standardizace a podpora v „upstreamu“ jádra a distribucí, ty serverové zase nejsou moc připravené na grafický desktop. U platformy Power by byly problémy patrně ještě větší, neboť během posledních 10 let se s touto instrukční sadou v desktopovém Linuxu přestalo počítat a z mnoha například multimediálních projektů byly už i vyřazeny dříve přítomné optimalizace pro tato CPU.

Zdroj: Computerworld, IBM

Byl pro vás článek přínosný?