Hlavní navigace

CaseLogic CL-DLBP116K: patnáct palců na záda (test)

15. 12. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Představení a zpracování

Proč zrovna batoh?

Notebooky si zpravidla pořizujeme tehdy, pokud chceme být mobilní. Jenže cestovat s počítačem v ruce není zrovna ideální a ani brašny přes rameno ne každému vyhovují, protože se často docela znatelná zátěž nerozprostře rovnoměrně a zůstává na jednom rameni. Řešením je nosit notebook v batohu se speciální, vypolstrovanou kapsou, jako je třeba testovaný Case Logic.

Už v úvodní kapitole srovnání batohů, brašen a pouzder jsme se zmiňovali o tom, jak by měl vypadat správný batoh na notebook. Design samozřejmě může být pro spoustu lidí důležitý, ale ve vlastním zájmu byste měli dávat pozor hlavně na funkčnost, a to tím více, čím častěji hodláte batoh využívat. Funkčností máme na mysli především polstrování a výztuhu zad; zvlášť pokud máte nějaký těžší notebook. Tři kilogramy na papíře (displeji) nepůsobí jako nějaká ohromná váha, ale věřte mi, že se po celém dni pořádně pronesou. Také samozřejmě věnujte pozornost zpracování batohu, rozměrům polstrované kapsy pro notebook a počtu kapes a vnitřních přihrádek; ty se vždycky hodí. Použitelnost batohu ale stojí a padá právě na ergonomii.

Recenzovaný CaseLogic jsme vybrali kvůli tomu, že se jedná podle našich informací o jeden z nejvíce prodávaných batohů u nás. Není ostatně divu: nemá nijak extravagantní design, takže je jeho vzhled přijatelný pro velmi široké spektrum uživatelů; není drahý (prodává se za cenu pod 1000 korun s DPH) a do jeho hlavní kapsy se vejde jakýkoliv 15,6" notebook (výrobce uvádí maximální úhlopříčku 16"; takové notebooky ale nikdo nedělá, takže je to spíš těch 15,6" s rezervou pro rozměrnější kousky). Navíc nabízí dostatek kapes pro každého, snad kromě jedinců typu Sheldon Cooper trpících potřebou mít vše dokonale zorganizováno.

Pro každodenní nošení

Design je opravdu... "strohý" není úplně to pravé slovo, ale blíží se. Testovaná varianta byla z velké části černá (tedy alespoň zvenku), ozvláštňuje jej pouze několik drobných červených prvků (popruhy, polovina jednoho ze zipů a logo na přední straně). Existují ovšem i další barevné varianty: světle či tmavě šedá a dokonce i křiklavě rudá. Batoh je kompletně z umělých vláken (polyesteru) a různé části mají různé struktury - venku se střídají pevnější díly s měkčími, a to celkem chytře. Ohebnější materiál je na bočních dílech, což usnadňuje "roztažení" batohu do hloubky v případě, že v něm přenášíte hodně věcí - třeba školní literaturu. Vnitřek je světle šedý a popravdě mi nepřišel úplně příjemný na omak, ale to je dost pocitová záležitost.

 

Zipy mají plastové zuby a kovové jezdce. Nepatří k nejtišším, ale působí na mě celkem kvalitně - nebál bych se, že se začnou samovolně rozjíždět. Zip hlavní kapsy je docela rozměrný (má velké zuby), délkou sahá zhruba do poloviny výšky batohu a je samozřejmě oboustranný. Jediná výtka směřuje právě k jeho délce; ocenil bych, kdyby sahal o něco níž, takže by se batoh dal více rozevřít. Zasunout do batohu notebook není problém, ale s jinými věcmi v hlavní kapse by už mohl být trochu problém. Hlavní oddíl není kromě kapsy na notebook nijak rozdělený.

Další zdrhovadlo je nahoře a vede do malé kapsy, která se velikostně hodí tak na větší mobil (smartphone) či peněženku - vzhledem k jejímu umístění bych si však skladování jakýchkoliv cenností dobře rozmyslel, myslím že by pro případného zloděje nebyl problém ji otevřít a vybrat třeba v MHD, pokud si necháváte batoh na zádech. Vnitřek kapsy zasahuje do hlavního oddílu a je přišitý pouze nahoře, takže tam volně plandá, a navíc u testovaného kusu nebyl zrovna kvalitně zpracovaný - k vnějšku je sice kapsička přišitá dokonce načtyřikrát, nicméně každé prošití vede trochu jinudy a nejsou rovnoběžná, takže to nepůsobí zrovna důvěryhodně ani esteticky.

Další dva zipy jsou u bočních kapes; ty jsou opět plastové, jsou jemnější než u hlavní kapsy a zasahují dost hluboko, takže není problém tyto boční kapsy pořádně rozevřít a vložit do nich třeba malou láhev na pití. Na vašem místě bych to ovšem nedělal, protože narozdíl od zipu u hlavní kapsy se tyto boční docela lehce rozjíždějí i při malém tlaku - pokud si na bok dáte půllitrovou láhev s pitím, bál bych se, že vám vypadne, pokud si ji nebudete hlídat. Boční kapsy se hodí spíš na nějaké menší drobnosti.

Nakonec je zde ještě menší, přední kapsa. Zatímco ta větší (hlavní) nemá, jak už jsem říkal, žádné přihrádky kromě kapsy na notebook, tady je to přesně naopak. Jsou tady tři malé kapsičky (tak na propisku), dvě o něco větší, které rozměrově přesně odpovídají občanskému průkazu, a jedna kapsa opět s malým zipem. Ta představuje asi jediný oddíl v batohu, kam bych byl ochoten uložit nějaké cennosti (peněženku či klíče), tedy kdybych to všechno nenosil po kapsách kalhot. Případný zloděj by se přes dva poměrně hlučné zipy dostával celkem těžko; přístup k vnitřní kapsičce není úplně jednoduchý a tak by do batohu musel nacpat ruku a toho už byste si snad všimli.

  

Ochrana, ergonomie a závěr

Rozporuplná ochrana

Zpátky k největšímu oddílu: vypolstrovaná kapsa na notebook pojme asi jakýkoliv patnáctipalcový (či menší) notebook vyrobený v posledních deseti letech, a to včetně velmi tlustých strojů. Polstrování je čtyřstranné; tím mám na mysli to, že je i na spodní straně, což někteří výrobci nedělají, takže notebook není chráněn v momentě, kdy batoh neopatrně položíte na zem. Tady mu naštěstí nic moc nehrozí.

 

Jedna věc mi ale na kapse dost silně vadila: její nedostatečná výška. V CaseLogicu se zřejmě snažili udělat batoh co nejmenší, což je fajn, jenže ubírali i na výšce. Pokud proto do kapsy zasunete 15,6" notebook, jeho horní rohy lehce trčí ven. Je možné je zastrčit jakoby pod zip a batoh normálně zapnout, jenže potom ony horní rohy nejsou nijak chráněny - mezi nimi a okolním světem je pouze tenká vrstva polyesteru, která je přes tyto rohy napnutá, takže notebook ochrání možná tak před drobným deštěm, ale určitě ne před nárazy. Navíc bych se trochu bál, že se plastové notebooky při častějším přenášení začnou odírat o zip - to jsme ale z pochopitelných důvodů nemohli vyzkoušet (nemáme na testování půl roku).

Zpocená záda

A konečně k tomu asi nejdůležitějšímu: jak se batoh nosí? Popravdě z toho mám trochu rozporuplné pocity. Popruhy jsou slušně široké, nemají téměř žádné polstrování, ale to ani nevadí. Navíc jsou nadprůměrně nastavitelné, jejich maximální délka by stačila asi i zápasníkovi Sumo (a na koncích mají suchý zip, takže vám jejich část za sponou nevisí půl metru dolů; můžete si je srolovat a zajistit proti rozvinutí). Polstrování ovšem jaksi chybí i na zádech, stejně jako jakákoliv výztuha, což už je horší.

 

Funkci výztuhy částečně zastupuje samotný notebook, ovšem naprostá absence polstrování (tedy abych CaseLogicu nekřivdil, nějaký náznak najdeme na spodku batohu v bederní oblasti a nahoře na vnitřní straně dílu s popruhy), což v kombinaci s umělým materiálem znamená, že se vám v létě budou pořádně potit záda - úplně tady chybí nějaký přístup vzduchu a odvětrávání. Mějte prosím na paměti, že jsem to neměl možnost vyzkoušet (je dost zima na to, abych s batohem chodil jen v tričku a ještě se u toho zvládal potit :), ale pár batohů už mi rukama prošlo a tady se zpocených zad opravdu bojím.

 

Radši si připlaťte

Polstrování zad je ovšem problém u naprosté většiny specializovaných notebookových batohů, které jsem kdy viděl. Osobně jsem na notebookové batohy rezignoval už dávno; přijde mi lepší koupit si obyčejný, ale kvalitní batoh od ověřené značky (Gemma, Deuter, Husky, Osprey a hromada dalších... nebo klidně i Loap či Hannah, na které se spousta lidí dívá tak trochu s despektem), který bude mít výrazně lépe zpracovaná záda s pořádným odvětráváním a bederní pás, pokud na něm trváte (podle mě je to u batohů s objemem okolo 20 l zbytečnost; stejně vám ten pás kvůli malé výšce batohu obvykle neskončí na bedrech kam patří, ale někde na břiše). Případnou absenci polstrované kapsy na notebook vyřeší nějaké to třeba neoprenové pouzdro za pár stovek. Investice tak bude sice vyšší než u testovaného CaseLogicu, ale věřte mi, že vám vaše záda poděkují - a v tomto případě i vaše okolí, protože dívat se na to, jak si někdo v létě sundá po dvou hodinách batoh a celá záda mu pokrývá jeden obrovský propocený flek není nic úžasného.

CaseLogic CL-DLBP116K mě tedy příliš nenadchnul. Je sice relativně levný (ovšem zdaleka ne nejlevnější v nabídce) a má takový příjemně neutrální design (tedy pokud si nekoupíte červenou variantu), ale svoji funkci podle mého názoru neplní zrovna ideálně. Patnáctipalcový notebook v kapse bude svými horními rohy napínat vnějšek batohu a pravděpodobně i dřít o zip, takže se o nějaké vysoké ochraně nedá příliš mluvit; zipy jsou docela hlučné, zpracování má své mezery. A největší chybou jsou nepolstrovaná a neodvětrávaná záda.

+ střízlivý design
+ popruhy nastavitelné ve velkém rozsahu (a zajistitelné suchým zipem)
+ pro většinu lidí dostatek přihrádek

¬± nedělený hlavní oddíl (až na kapsu pro notebook) - záleží na preferencích

- neodvětrávaná, nevyztužená záda
- zipy na bočních kapsách se rády rozjíždějí
- na některých vnitřních částech horší zpracování (křivé stehy, nastřihnutý a nezašitý materiál)
- patnáctipalcový notebook napíná batoh na výšku a rohy se dotýká zipu

Alza.cz
Za zapůjčení batohu za účelem otestování děkujeme společnosti Alza.cz a.s.

Parametry
Materiál Polyester
Vnitřní rozměry 29,5 × 4 × 39 cm
Vnější rozměry 33,5 × 8 × 52 cm
Maximální úhlopříčka notebooku 16"
Cena s DPH 937 Kč

Byl pro vás článek přínosný?