Hlavní navigace

CD Art Display: dejte empétrojkám šmrnc

29. 3. 2011

Sdílet

Zdroj: Redakce

Na úvod je třeba zdůraznit, že CD Art Display není samostatný hudební přehrávač. Jedná se o doplněk k desktopovým aplikacím sloužícím pro přehrávání zvukových nahrávek, který rozšiřuje funkcionalitu o řadu nových prvků a především se dokáže hladce integrovat do grafického rozhraní prostředí Windows.

Stovka přehrávačů v jednom

Aplikaci najdete na této adrese. Po instalaci zjistíte již zmíněný fakt, že CD Art Display sám o sobě nic nedělá a naváže se tedy na jeden z vašich mediálně-přehrávacích programů, např. na hojně využívaný WinAmp. Máte-li CD Art Display spuštěný a v asociovaném přehrávači necháte přehrávat skladbu, přehrávání se automaticky integruje.

Jaký přehrávač je s CD Art Display propojen zjistíte jednoduše přes nastavení: pravým tlačítkem klikněte buď na ikonu v system tray, nebo na libovolné místo v okně a v kontextovém menu zvolte položku Options. Na kartě Options klikněte na položku Player v levém sloupci a pod heslem Select player vyberte jeden z deseti nabízených přehrávačů. Změny uložíte kliknutím na ikonu diskety v pravém horním rohu okna.

Pakliže jste s propojením obou přehrávačů spokojeni, můžete se vrhnout na hledání onoho nového estetického zážitku. Na stránkách aplikace najdete na dvě stovky použitelných skinů, z nichž si můžete vybírat podle hodnocení uživatelů, počtu stažení nebo vlastního soukromého vkusu. Dodejme, že se nejedná jen o barevné vyladění funkčních prvků, ale jednotlivé skiny se od sebe mohou diametrálně lišit např. rozlišením – tj. můžete volit mezi komorním rámečkem v rohu vaší obrazovky a oknem, které překryje vše ostatní.

TIP: Volbou skinu možnosti modifikací nekončí – řada skinů se dá použít v několika možných módech. Nastavit můžete např. použité rozlišení, vybrat plně funkční nebo ořezanou modifikaci, nebo různé grafické podoby skinu. Tyto volby pak závisí čistě na konkrétním skinu, takže si s volbou vhodného nastavení můžete dosytnosti vyhrát.

Pokud navíc disponujete určitými kreativně-grafickými schopnostmi, můžete se pustit i do tvorby vlastního skinu – v kontextovém menu zvolte položku Skin Editor.

Doprovodná grafika a texty

Pokud se vám cover právě přehrávaného alba nestáhne automaticky, můžete využít cover manageru: v kontextovém menu aplikace vyberte položku Cover > Search a v textovém poli v horní části okna upravte dotaz pro vyhledávání. Automaticky je pro hledání použit server Amazon.com, místní lokaci Amazonu můžete upřesnit kliknutím na ikonu s písmenem „a“ v pravém horním rohu okna, případně můžete grafiku vyhledat pomocí prohlížeče kliknutím na ikonu zeměkoule.

Když v kontextové nabídce vyberete položku Song > Lyrics…, objeví se vedle okna přehrávače okno s textem aktuální skladby. V Options pod heslem Lyrics pak můžete nastavit automatické vyhledávání textů (Auto Search), automatické zapnutí funkce lyrics po startu přehrávače (Show lyrics when CAD is started) a několik dalších užitečností.

Praktické maličkosti

Jako praktickou dost možná seznáte funkci zobrazení nad všemi ostatními okny: v kontextovém menu zvolte Window > Always on Top, která je obzvlášť vhodná v kombinaci s minimalistickým skinem. Funkce Lock position zase přišpendlí okno přehrávače napevno na jedno místo, takže ho budete mít vždy pod kontrolou a na očích.

Pokud váš původní přehrávač nedisponuje přehledným systémem klávesových zkratek, pak vězte, že CAD ano. V Options pod heslem Hotkeys nastavíte vše od hlasitosti a přehrávacích funkcí až po zobrazení slov a hodnocení skladeb na pětibodové stupnici.

Zajímá-li vás, jak pokračuje vývoj aplikace, nebo tápete u nastavení nějaké funkce, můžete se poradit na fóru na vývojářských stránkách CDArtDisplay.com

Byl pro vás článek přínosný?