Hlavní navigace

CeBIT 2010: Netradiční vodní chlazení

5. 3. 2010

Sdílet

Zdroj: Redakce

Enzotech – kvalita, za kterou se platí

I když společnost Enzotech nepatří mezi běžnými uživateli mezi nejrozšířenější, ti znalejší její kvality již mnohokrát ocenili. Enzotech se specializuje na výrobu velmi kvalitních vodních bloků na procesory, grafické karty  i čipové sady nebo mosfety, do nichž se budgetový výrobci vodníků raději nepouštějí. Druhou stranou mince je poměrně vysoká cena, kterou musíte při koupi produktů Enzotechu akceptovat.

Na CeBIT Enzotech demonstroval své produkty na dvou sestavách, které byly kompletně vybaveny vodním chlazením. Velmi zajímavě působilo i malé čerpadlo zavěšené na speciálním držáku v prostoru skříně. Do očí nám padly i speciální hadice s vnitřní měděnou spirálou, které ale v nabídce Enzotechu nenajdete. Důvod vložení mědi do oběhu bude nejspíš kvůli srážení nečistot, které by se měly usadit na drátu a nekolovat do vodních bloků a čerpadla. Pokud se pletu, opravte mě prosím v diskusi.

 

Na výstavě byly kromě nádherných bloků na grafické karty a procesory k vidění i do detailu propracované pasivy na čipset nebo speciální vodní blok určený pro chlazení v blade serveru.

 

CoolIT – vodníci i do HTPC

Trochu jinou filosofii než Enzotech zastává britská společnost CoolIT. O co nejsou její produkty nablýskané, o to jsou funkčnější. V demo sestavě můžete vidět nezávislý oběh pro chlazení procesoru (radiátor na zadní stěně) a pro chlazení dvou grafických karet. Větší radiátor pro grafiky je pak umístěn pod stropem skříně. Na procesoru se uhnízdil vodník Vantage A.L.C. v hodnotě 125 USD.

V nabídce CoolIT jsou i speciální bloky na chlazení dvoučipových grafik, jako je např Radeon HD 5970 nebo GeForce GTX 295. Jejich výhodou je navíc velmi nízký profil. Chlazení se navíc skládá ze dvou samostatných částí – vložky s měděnými jádry a samotného vodního bloku.

 

Velmi zajímavě vypadalo i druhá demo sestava, která se ztělesnila v podobě náročného HTPC. Jeho základem se stala základní deska Asus X58 Rampage II Gene, procesor Intel Core i7-920, 6 GB paměti, dva SSD disky a grafická karta GeForce 9800 GT. Radiátory od vodního chlazení jsou důmyslně umístěny v horní části skříně.

  

Byl pro vás článek přínosný?