Hlavní navigace

CeBIT: SSD u OCZ – Vertex 4 bez SandForce, 4TB Chiron nebo Z-Drive s až 7,2 GB/s

7. 3. 2012

Sdílet

Zdroj: Redakce

OCZ už je v našich hlavách zafixován především jako producent SSD, letošní CeBIT tuto představu snad ještě více utvrdí. Kaliforňané si pro veletrh připravili několik velice zajímavých novinek, mezi kterými vyčnívá především nová (již čtvrtá!) generace série Vertex, až „nechutně“ výkonný æonDrive určený pro servery a v neposlední řadě také Chiron, jenž se bude vyznačovat hlavně nadstandardním úložným prostorem. To samozřejmě není všechno, pojďme to ale probrat postupně.

OCZ Vertex 4: SandForce dejte sbohem

Zatímco předchozí generace Vertex 3 v sobě nesla řadič společnosti SandForce, pro čtvrtou generaci zvolil výrobce skorovlastní řešení v podobě řadiče Indilinx Everest 2. Krok je to nejspíše moudrý, se SandForce měli mnozí zákazníci problémy. SSD připojíte ideálně přes SATA 6 Gb/s, provedení je klasicky 2,5" a těšit se můžete na rychlosti atakující hodnotu 550 MB/s. Počet IOPS je slušivých 90 000. Na trhu se pak možná setkáme až s mamutími 2TB modely.

OCZ Lightfoot: noste si své SSD stále s sebou

Ačkoliv osobně nepatřím mezi fanoušky externích disků na bázi SSD, OCZ to očividně vidí jinak. Lightfoot je sympaticky vyhlížející externí disk s podporou rozhraní Intel Thunderbolt. O přenosové rychlosti se tak bát nemusíte, dle slov výrobce by mělo být zařízení schopno přenášet data rychlostí až 750 MB/s. Již z technické povahy výrobku plyne nízká odezva (latence), novinka se objeví na pultech obchodů v kapacitách 128/256/512 GB.

OCZ Chiron: až 4 TB prostoru v 3,5" provedení

Tradiční 3,5" formát si u SSD nikdy tak docela nenašel své místo, přesto se však čas od času takové zařízení objeví. OCZ Chiron pochopitelně už svou kapacitou míří hlavně do serverové sféry, i tak se ale jedná o zajímavé zařízení: takový objem dat v tak malém balení jsme tu u SSD snad ještě neměli. Samozřejmostí jsou rychlosti okolo 560 MB/s a 100 000 IOPS, další detaily prozatím nemáme.

OCZ æonDrive: odezva v řádu mikrosekund

Zatímco dnešní SSD vesměs používají k ukládání dat paměti typu flash, v případě æonDrive zvolilo OCZ „klasiku“ v podobě DRAM. Díky tomu by se měla řádově lišit životnost paměťových čipů, které fungují odlišně. Zajímavý je také papírový výkon: údajných 140 000 IOPS v případě 4kB bloků a 540 000 IOPS u 512B bloků je výborný výsledek, který jen podtrhuje opravdu ultranízká odezva okolo 20 mikrosekund (u dnešních SSD se odezva počítá na milisekundy, je tedy o řády vyšší).

Tak ohromný výkon v domácích podmínkách zřejmě nemáte šanci rozumně upotřebit, o serverovém zacílení vypovídá také použité rozhraní SAS 6 Gb/s. Kapacita zařízení dosahuje nepříliš vysokých 64 GB, bohatě to však vyváží mj. rychlostmi, které jistě budou pěkně vysoko.

OCZ Kilimanjaro: široké spektrum produktů

Marvell a OCZ spojili síly, výsledkem je platforma Kilimanjaro. Základem je řadič 88NV9145 a absence SATA, novinka je určena pro rozhraní PCIe, jehož propustnost je přece jen vyšší. Na CeBITu jsme spatřili jak miniaturní verzi označenou jako Mini PCIe (základní modul, 500 MB/s, 50 000 IOPS), tak standardní 2,5" variantu s 1 GB/s a 100 000 IOPS. Opravdová síla je ve škálovatelnosti, kdy se při použití vícera modulů výkon úměrně násobí.

OCZ Z-Drive R5: úložiště z jiné planety

Opravdovou bombou je až Z-Drive R5, jenž je zhotoven z několika modulů. Jedná se také o první SSD, které je přímo určeno pro rozhraní PCIe 3.0. Zajímavostí je, že se obejde bez RAIDu: o distribuci dat mezi jednotlivé moduly se stará software, jenž je orientován na výkon. Stejně tak ale může být orientován na zálohování, kdy se polovina kapacity použije jako záložní. OCZ tvrdí, že Z-Drive R5 nabídne rychlosti o hodnotě 7,2 GB/s a až neuvěřitelných 2 500 000 IOPS – o kapacitě či koncové ceně naneštěstí nepadlo ani slovo, již z těchto hodnot je však jasné, že rozhodně nepůjde o levnou záležitost pro běžné spotřebitele.

Společnost OCZ se na letošním CeBITu profilovala jako lídr v oblasti SSD a po shlédnutí představených produktů jí musíme dát za pravdu – minimálně co se inovací týče, konkurenci nemá. Asi nejzajímavějším produktem pro nás běžné zákazníky nová řada SSD Vertex 4, ve které se poprvé představí řadič Indilinx Everest již ve druhé generaci.

Zdroj: MJ & RB &

Byl pro vás článek přínosný?