Hlavní navigace

Chci upgradovat na Windows 10, ale brání tomu chyba 80240020. Co s tím?

4. 8. 2015

Sdílet

Zdroj: Redakce

Chtěli jste už navzdory upozorněním bezplatně přejít na Windows 10, ale nezařadilo se? Některým uživatelům se začala hlásit chyba 80240020. K problému dochází z důvodu přetížených serverů, aspoň to tvrdí některé zdroje. Servery pod náporem nezvládnou doručit všechny soubory v pořádku, přičemž poškození následně způsobuje chybu při pokusu o instalaci operačního systému.

Není to bezproblémový start, o němž Redmondští snili, na druhou stranu proto nezpřístupnili instalaci na všech počítačích hned v prvním dnu. Co může být lékem na poškozené instalační soubory? Patrně tušíte, že je budete muset vymazat. Pojďme na to. (Návod se objevil na Redditu, např. Redmond Pie ale ještě doplnil první dva kroky.)

Chyba prý nastává na počítačích, kde uživatelé nepočkali a upgrade vynutili.
  1. V systému zobrazte skryté soubory (dialog Možnosti složky | Zobrazení).
  2. Na systémovém úložišti najdete skrytou složku $Windows.~BT. Smažte v ní všechno, co půjde.
  3. Vymažte obsah adresáře X:\Windows\SoftwareDistribution\Download.
  4. Kdyby to nešlo, nejprve v Příkazovém řádku (s právy správce) spusťte příkaz net stop wuauserv. Služba Windows Update se zastaví a vy můžete složku vyčistit. Službu následně znovu spusťte příkazem net start wuauserv.
  5. Spusťte Příkazový řádek jako správce a zadejte příkaz wuauclt.exe /updatenow. Vyčkejte na dokončení operace.
  6. Otevřete službu Windows Update a znovu zkuste stáhnout a nainstalovat Windows 10.

Alternativní cesty k upgradu

Pokud postup selže, mělo by fungovat stažení obrazu ve formátu ISO a následný upgrade z DVD či flash disku. Čistou instalaci ovšem neprovádějte, systém by se neaktivoval. Minimálně jednou musíte provést upgrade, následně si již servery Microsoftu uloží otisk vašeho počítače a pro příště už s aktivací Desítek nebude problém ani na tzv. čistý způsob.

 

Člověk z podpory Microsoftu pro změnu radí provést úpravu registru:

  1. V Editoru registru najděte klíč HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Microsoft\Windows\CurrentVersion\WindowsUpdate\OSUpgrade. Pokud neexistuje, vytvořte jej.
  2. Dále vytvořte Hodnotu DWORD.
  3. Do pole Název napište AllowOSUpgrade.
  4. Do pole Hodnota napište 1.
  5. Znovu zkuste nainstalovat Windows 10.

Pro uživatele Windows 8.1 navíc ironicky platí, že nemají chodit do dotykové podoby služby Windows Update, ale raději mají otevřít klasické desktopové prostředí, tedy Ovládací panely. Setkali jste se s chybou? Vyřešilo ji některé z nabízených řešení? Se svými zkušenostmi se podělte v komentářích.

Zdroj: Reddit | Redmond Pie | Microsoft

Byl pro vás článek přínosný?