Hlavní navigace

Chrome krade elektřinu. Na notebooku se negativně podepisuje na výdrži

18. 7. 2014

Sdílet

Zdroj: Redakce

Oživeno:

Publicita opravdu pomohla a Google slibuje, že problém vyřeší.

Původní zpráva:

Jsme zvyklí, že výdrž notebooků ovlivňují operační systémy a také spuštěné aplikace. Naprosto chápeme, že nám uloženou energii vysají náročné hry, které začnou z počítače ždímat výkon. Co když ale elektřinu v nepřiměřeném množství krade i prohlížeč? Podle magazínu Forbes je bohužel takovým prohlížečem Chrome.

Nejenže má údajně zbytečně vybíjet akumulátor, negativně se prý podepisuje i na výkonu. Proč Chrome snižuje zásobu elektřiny vyšším tempem než jiné prohlížeče? Problém podle Forbes leží v tom, jak často se program probouzí k životu. Události ve Windows často běží v zadaných intervalech. Mimo intervaly procesor spí.

 

U nečinného procesu by měl být interval nastaven na méně než 15,625 ms. Chrome je nicméně od samého spuštění nastaven na 1 ms. Procesor se tím pádem probouzí 1 000× za sekundu. U 15,625 ms je to přitom jen 64× během vteřiny. I sám Microsoft přiznává, že 1ms kontroly mohou zvýšit spotřebu o 25 %.

Pokud patříte k lidem, kteří prohlížeč nevypínají, což se stává dost často, když v něm trávíme většinu času, trpí tím akumulátor ve vašem počítači. Redaktor Forbes si otestoval spotřebu. Stroj v nečinnosti se spuštěným Chromem konzumoval mezi 15 a 20 W. Po ukončení běhu prohlížeče klesla na 12–15 W.

Problém se nevyskytuje minimálně u Internet Exploreru a Firefoxu. Netrpí jím ani počítače s OS X nebo Linuxem, díky jinému systému práce s časovači. Google o chování prohlížeče ví minimálně od roku 2010, ale zatím situaci neřeší. Po zveřejnění se věci začaly pomalu hýbat, tak uvidíme.

Zdroj: Forbes

Byl pro vás článek přínosný?